“Elektroprenos BiH” izgubio spor težak 61 milion KM

Ekonomija

“Elektroprenos BiH” izugubio je spor težak trideset miliona maraka od “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”. To znači da će sa kamatama morati da plati oko 61 milion, zbog ulaganja u prenosnu mrežu koja nisu priznata prilikom osnivanja kompanije 2006. godine.

Zato je “Elektroprivreda Herceg-Bosne” podnijela tužbu, a kako se Sud BiH proglasio nenadležnim, predmet je preuzeo Okružni privredni sud u Banjaluci.

U pravnom timu “Elektroprenosa” kažu da je tačno precizirano da entiteti arbitražom rješavaju sve sporove, što znači da nadležnost nije mogao imati sud u Banjaluci

– Što mi smatramo da je aposlutno pogrešno i smatramo da je nezakonito. Tu smo isticali i prigovor zastare potraživanja, jer su potraživanja koja se odnose na navodna ulaganja u prenosnu mrežu od 1992-2006. godine što je po nama apsolutno nešto što je zastarjelo – navodi Nedžad Numić, izvršni direktor za pravne poslove “Elektroprenosa BiH”.

Osnivanjem “Elektroprenosa”, tri elektroprivrede prenijele su vlasništvo nad prenosnom mrežom na zajedničko preduzeće, kao i obaveze od preko 200 miliona. Problem je što u tu cifru nije ušlo i spornih trideset miliona, pa je “Elektroprivreda Herceg-Bosne” 2010. godine podnijela tužbu. Zanimljivo je da se na njenom čelu tada nalazio sadašnji direktor “Elektroprenosa” Matan Žarić, koji prema ovoj presudi, mora isplatiti novac po tužbi koju je sam podnio.

U “Elektroprivredi Herceg-Bosne” poručuju da niko nema pravo osporavati odluke i nadležnosti suda u Banjaluci.

– Svaka presuda, pa i ova u Banjaluci, za “Elektroprivredu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” je obavezujuća i sve dalje korake koje bude preduzimala naša uprava temeljiće se na zakonu i u interesu su preduzeća. Vjerujemo u nezavisnost suda i ne sporimo da će presuda biti u interesu “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne – izjavila je Marija Buntić, portparol “Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne”.

Žalba “Elektroprenosa” već je proslijeđena Višem privrednom sudu u Banjaluci. Ako dođe do naplate, to će izazvati velike probleme u ovoj bh. komapniji koja godinama dobro posluje. Moraće kažu da podignu cijenu naknade za korištenje prenosne mreže, jer drugog izlaza nemaju.

– To bi se jako negativno odrazilo na poslovanje “Elektroprenosa” i učinili bi maltene nemogućim naše poslovanje iz razloga što “Elektroprenos” ne raspolaže sredstvima za ovu namjenu – kaže Nedžad Numić, izvršni direktor za pravne poslove “Elektroprenosa BiH”.

To bi moglo da se negativno odrazi i na vlasnike “Elektroprenosa” u kojem Republika Srpska ima 42, a Federacija BiH 58 odsto udjela. Prošle godine u tom omjeru podijelili su oko sedam miliona maraka dobiti. Ako dođe do naplate, “Elektroprenos” će ostati i bez novca koji planira ulagati u razvoj prenosne mreže.

ATV

.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *