Šarović: Inspekcija iz Dablina u kontroli piletine za EU

Ekonomija

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH najavio je danas dolazak inspekcije iz Dablina za pregled objekata i sistema u BiH za izvoz pilećeg mesa u EU.

“Mislim da smo na dobrom putu. BiH je ispunila svoje uslove i to je nešto što će da bude aktuelno u narednim sedmicama i mjesecima” , kazao je ministar Šarović, dodajući kako se očekuje i dozvola za provoz mesa drumskim koridorom kroz Bugarsku za Tursku “što će u značajnoj mjeri da pojeftini, ne samo transport nego uopšte aranžman za izvoznike mesa u Tursku”.

“Očekuje se u ovom trenutku saglasnost zemalja članica EU i taj proces je u toku“, naveo je Šarović, dodajući da je o tom pitanju optimist, jer su pregovori s Briselom uspješno završeni.

Među prioritetima je spomenuo i predstojeću ministarsku konferenciju Energetske zajednice koja će biti održana u BiH u četvrtak i petak, gdje je BiH domaćin.

Izrazio je nadu da bi tada trebalo biti uspješno riješeno i pitanje zakonodavstva iz oblasti gasa, „kako bi BiH bile ukinute sankcije koje su uvedene prije godinu dana na ministarskoj konferenciji u Tirani“.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *