Brčko izgubilo milionsku tužbu protiv Bobar banke

Ekonomija

Presudom Okružnog privrednog suda u Bijeljini u cjelosti je odbijen tužbeni zahtjev Direkcije za finansije Brčko distrikta da joj Bobar banka u likvidaciji, na priznato potraživanje od 2.507.019 KM, isplati i 792.602 KM zatezne kamate za period od 23. decembra 2014. godine do 17. avgusta 2016. godine.

Sud je danas odbacio kao neosnovan i zahtjev Brčko distrikta u iznosu od 1.253.509 KM sa zakonskom zateznom kamatom.

Okružni privredni sud je presudio da Direkcija za finansije Brčko distrikta nadoknadi Bobar banci u likvidaciji troškove parničnog postupka u iznosu od 13.335 KM, u roku od 30 dana do dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

U obrazloženju sudske presude navedeno je da je likvidacioni upravnik Bobar banke priznao potraživanje Direkcije za finansije Brčko distrikta u iznosu od 2.507.019 KM, dakle, glavnicu duga i obračunate ugovorene kamate do dana otvaranja likvidacionog postupka, do 23. decembra 2014. godine, te da je i ovo potraživanje svrstao u tabelu priznatih potraživanja.

U obrazloženju sudske presude navedeno je još da u konkretnom slučaju tužena banka nije imala položaj depozitne banke za uplatu javnih prihoda, već je imala položaj depozitne banke za oročavanje slobodnih novčanih sredstava Distrikta.

capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *