Domaći krompir se baca, a prodaje se uvozni

Ekonomija

Poljoprivrednici u Srpskoj su ove godine zasijali manje krompira, ali je rod ipak udvostručen u odnosu na prošlu godinu.

Velike količine domaćeg krompira nije moguće prodati na domaćem tržištu, a zasad nema organizovanog izvoza iz RS, pa će domaći krompir, po svemu sudeći, da završi na smeću ili kao stočna hrana.

S druge strane, na domaćim trpezama će i dalje u velikim količinama biti uvozni krompir. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno krompira vrijednosti od skoro 10 miliona KM, najviše iz Holandije, Srbije, Belgije, Njemačke, pa čak iz Egipta. U istom periodu, vrijednost izvoza domaćeg krompira iz BiH je bila skoro šest puta manja.

Brane Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS, kaže da su poljoprivrednici upravo zbog problema sa prodajom koje su imali i prošle godine, ovaj put zasijali 20 odsto manje ovog povrća, ali je zbog dobrih vremenskih prilika krompir rodio kao nikad.

– Očekivali smo da će se određena količina ranog krompira u šestom mjesecu, izvesti na hrvatsko tržište, ali zbog zabrane izvoza u EU koje smo imali skoro do kraja prošle godine, veze sa tržištem su pokidane i niko više iz RS neće da izvozi krompir – kaže Mastalo.

Nešto se izveze iz Federacije BiH. Mastalo kaže da su cijene niske i da su od 15 do 20 pfeniga po kilogramu.

– Seljacima se ne isplati da vade krompir pa je veliki deo ostao na njivama i istrulio – kaže Mastalo.

Nevenko Granolić, menadžer Poljoprivredne zadruge “Vip Krajina”, koja se jedina iz RS ozbiljno bavila izvozom krompira u EU, kaže da su izvoz obustavili u januaru ove godine.

– Naši proizvodi zbog carina koje je uvela EU jednostavno nisu konkuretni. Kada se tome još dodaju troškovi distribucije i drugi nameti koje nameće država niko nema koristi, a najmanje proizvođači. Mi smo, na primjer, za svaki kamion morali da radimo analizu u Poljoprivrednom institutu u Banjaluci koju smo plaćali 400 KM, po kamionu, što je krajnje nemoralno – kaže Granolić, koji, dok se stvari ne promjene, ne namjerava da se bavi izvozom krompira.

Smanjuje se proizvodnja

Brane Mastalo kaže da će se, zbog problema koje svake godine imaju domaći proizvođači, smanjivati obim proizvodnje.

– Tako se samo stvara prostor za uvoz još više krompira i drugih poljoprivrednih proizvoda iz inostranstva – kaže Mastalo.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *