Mirjanić: Realna otkupna cijena pšenice oko 0,30 KM po kilogramu

Ekonomija

Ministar poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede RS Stevo Mirjanić procjenjuje da će otkupna cijena pšenice u Republici Srpskoj ove godine biti 0,27 -0,30 KM po kilogramu.

-Po sadašnjim kretanjima procijenjenih otkupnih cijena pšenice roda 2018. godine u regionu (0,24 – 0,27 KM po kilogramu bez PDV), realno je očekivati otkupnu cijenu u BiH u rasponu od 0,27-0,30 KM po kilogramu. Ova cijena je uvećana u odnosu na cijene u okolnim državama za trošak transporta do BiH- kaže Mirjanić.

On podsjeća da je prošle godine otkupna cijena pšenice po kilogramu iznosila 0,30-0,33 KM.

-Razlog za nižu otkupnu cijenu jeste povećanje površina pod pšenicom kako u RS tako i u regionu, te očekivanog dobrog roda pšenice i veće ponude – rekao je Mirjanić.

Prosječna proizvodnja pšenice u Republici Srpskoj, kako je rekao, u posljednjih 10 godina, iznosi 170.000 tona, što je ispod količina koje su potrebne za zadovoljenje potreba mlinsko-pekarske industrije, koje se procjenjuju na 230.000 tona.

U jesenjoj sjetvi 2017. godine, pšenica je zasijana na oko 47.000 hektara, pri čemu se očekuje proizvodnja od 212.000 tona, odnosno vrijednost proizvodnje od 74 miliona KM.

-Na osnovu analize stanja usjeva prema sadašnjoj situaciji, ove godine u Republici Srpskoj mogu se očekivati prinosi u granicama višegodišnjeg prosjeka, a uzimajući u obzir veće zasijane površine, očekuje se i veći ukupni obim proizvodnje, sa nešto lošijim kvalitetom zbog vremenskih prilika u proljećnom periodu – navodi Mirjanić.

Nadalje, on podsjeća da je Zakonom o regulisanju cijena propisano je da privredni subjekti formiraju cijene proizvoda i usluga slobodno prema uslovima tržišta. Samim tim, jasno je da Ministarstvo ne može uticati na otkupnu cijenu pšenice, kao ni ostalih poljoprivrednih proizvoda.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *