Slijedi borba mljekara za EU tržište

Ekonomija

Odluka Evropske komisije kojom je juče BiH dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, predstavlja veliki uspjeh, ali i izazov za bh. mljekare, te je ono što slijedi borba za povratak na police tržišta EU, kažu mljekari.

Naime, BiH je dosad izvozila samo termički obrađeno mlijeko i nalazila se time na listi C zemalja, dok će od sada bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko sa manjim stepenom pasterizacije, ali i sirovo mlijeko, te se sada nalaze na listi A i B zemalja.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je juče da je BiH jedna od rijetkih zemalja izvan EU koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i domaće mliječne industrije.

“Kao što sam i najavio, Evropska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju Ministarstvo predano i dugo radilo”, rekao je Šarović i naglasio da se ovom odlukom stvaraju uslovi za izvoz mliječnih proizvoda.

“BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA izvozila više pasterizovanog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata”, ističe Šarović.

Adin Fakić, direktor kompanije “Milkos” iz Sarajeva, kaže da ova odluka mljekarima koji imaju dozvolu za izvoz u EU znači da će moći eventualno proširiti asortiman svojih proizvoda, te da je to dokaz da domaći mljekari rade kvalitetno.

“Borba za tržište tek slijedi, na tom tržištu nas nije bilo nekoliko godina te su police u tržnim centrima EU popunjene istim ili sličnim proizvodima i slijedi borba za povratak i upuštanje mljekara u tržišnu utakmicu”, rekao je Fakić i istakao da je ova odluka dokaz i kupcima u BiH da je domaće mlijeko izuzetnog kvaliteta i da je čak i boljeg kvaliteta od onog iz EU, što se može odraziti i na bolju prodaju u BiH.

“Da li će doći do povećanja asortimana, teško je govoriti, jer svaka mljekara koja izvozi u EU potpisuje različite vrste ugovora sa kupcima, te je veoma specifično da se u zadnje vrijeme traže proizvodi sa dužim rokom trajanja”, rekao je Fakić.

On je pojasnio da se radi o kolonama A i B, u ovom slučaju konkretno koloni B, što znači da su mliječni proizvodi podvrgnuti nižem stepenu tretmana, jednostrukoj pasterizaciji, odnosno da se radi o mlijeku i nekim vrstama sireva gdje se u toku pripreme vrši jedna pasterizacija.

Vladimir Usorac, predsjednik poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, kaže da su mljekari bili dovedeni u težak položaj, ali da će se otvaranjem ovog tržišta, za mljekare u BiH to promijeniti.

“Mi se ne bojimo tržišne utakmice, prepoznatljivim kvalitetom u Evropi ćemo naći svoje kupce koji neće žaliti da plate za naše proizvode, jer naše mlijeko, sir i ostali proizvodi, imaju poseban okus”, rekao je Usorac.

Ministar Šarović je juče ovim povodom posjetio postrojenja mljekare “Pađeni” u Bileći, koja ispunjava uslove za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi, te “Pađeni” u narednom periodu imaju ambicije da počnu sa izvozom mliječnih proizvoda i na tržište Crne Gore.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *