BiH među najsiromašnijim državama u Evropi

Ekonomija

BiH je po siromaštvu,rame uz rame sa Albanijom,lane zauzela pretposljednje mjesto na listi ukupno 37 zemalja Evrope, pokazuju podaci Eurostata iz juna ove godine.

Riječ je o 28 država članica EU, tri članice EFTA-e, pet zemalja kandidata za članstvo u EU i BiH kao potencijalnom kandidatu za članstvo u ovoj uniji.

Na samom dnu su, prema podacima Eurostata, stanovnici Albanije, čija je kupovna moć 29 odsto, dok kupovna moć građana BiH iznosi 32 odsto prosjeka EU. S druge strane, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u BiH je prošle godine iznosila 42 odsto prosjeka EU.

Podsjetimo, u BiH oko 30.000 građana preživljavaju zahvaljujući jednom obroku iz javne kuhinje, dok mnogi opstaju zahvaljujući hrani koju nalaze po kontejnerima.

U ovoj državi svake večeri njen svaki šesti stanovnik zaspi gladan, a to je armija onih koji preživljavaju sa tri marke dnevno.

Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da je u 2017. godini Irska zabeležila drugi najviši nivo BDP-a po glavi stanovnika sa 84 odsto kupovne moći, što je iznad prosjeka EU, s samo je Luksemburg iznad nje.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *