Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Nadograđen registar za otkrivanje nezakonitih transakcija

Nadograđen registar za otkrivanje nezakonitih transakcija

S ciljem unapređenja platnih sistema, Centralna banka BiH dogradila je Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u BiH na novu platformu i s novim funkcionalnostima, koji počinje s radom danas.

Radi se o registru svih računa poslovnih subjekata koji platni promet u BiH obavljaju preko računa otvorenih u bankama i CB BiH. Novost je da će se sada u registru nalaziti svi računi poslovnih subjekata, dok je do sada sadržavao samo transakcijske račune.

– Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u BiH prvenstveno će koristiti komercijalnim bankama, poreskim organima, organima uprave, organima za sprovođenje zakona, te ostalim nivoima vlasti, prilikom otkrivanja finansijskih struktura i transakcija koje kompanije i pojedinci mogu iskoristiti na nezakonit način, na primjer, za izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca. Registar će, takođe, pružati informacije svim pravnim i fizičkim licima koja naplatu svojih potraživanja moraju tražiti prinudnim putem preko ovlaštenih institucija – saopšteno je iz CB BiH.

Podaci iz regista biće dostupni za ovlašćene korisnike direktno putem interneta, te za sve ostale korisnike u formi pojedinačnih izvještaja.

Agencije

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

nazad na vrh