RS se zadužuje duplo skuplje nego FBiH

Ekonomija

Vlada RS se posredstvom hartija od vrijednosti na berzi zadužuje mnogo skuplje od Vlade Federacije BiH.

Srpska se od 2011. godine, zaduživala po izuzetno visokim kamatnim stopama koje su se, na osnovu dugoročnih obveznica, kretale od šest pa do četiri odsto kolika je, u prosjeku, kamata ove godine.

Kamate po osnovu kratkoročnih trezoraca su bile i 5,5 odsto, da bi ove godine pale na nivo od 2,2 odsto. S druge strane, Vlada Federacije BiH se, od samog početka, zaduživala mnogo povoljnije. Za dugoročne obveznice plaćali su kamatu oko 3,8 odsto, koja je pala na 2,2. Kamate za trezorce su se kretale od 2,4 odsto, dok posljednjih mjeseci prodaju trezorce i po negativnoj kamatnoj stopi.

Kamate na HOV su, ove godine, drastično opale u oba entiteta u odnosu na prethodne godine, ali je Srpska i dalje zadržala veće stope, što predstavlja skuplji vid zaduženja.

Federacija se, u posljednjim emisijama trezorskih zapisa, zaduživala čak po negativnoj kamatnoj stopi, dok je Srpska uspjela, u posljednje dvije emisije, da proda trezorce po rekordno niskoj kamati i to od 0,3.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić naglašava da je do smanjenja kamatnih stopa na hartije od vrijednosti uticala odluka Centralne banke BiH da na iznos sredstava koje banke drže iznad obavezne rezerve obračunava negativnu kamatu od -0,2 odsto.

– Cilj je podsticanje banaka na veće kreditiranje stanovništva, privrede i države kako bi se povećala tražnja i podstakao ekonomski rast. Komercijalne banke imaju 2,5 milijardi KM iznad stope obaveznih rezervi i dio tog novca je uložen u obveznice i trezorske zapise RS i Federacije BiH. Povećana tražnja za hartijama od vrijednosti uticala je na smanjenje kamatnih stopa – objasnio je Božić.

Istakao je da nije najjasnije zašto investitori u Federaciji kupuju trezorce po negativnoj kamatnoj stopi od 0,04 odsto, jer na taj način plaćaju kamatu kada pozajmljuju novac Vladi Federacije.

– Oni još moraju da plate dodatne transakcijiske troškove berzanskim posrednicima, kojih u Republici Srpskoj nema. Razlozi se mogu tražiti i u većem bankarskom sektoru u FBiH koji nastoji da smanji gubitke koji se ostvaruju držanjem novca u Centralnoj banci BiH – pojasnio je Božić.

Dug 1,7 milijardi KM

Putem hartija od vrijednosti Srpska se, od 2011. godine pa do danas zadužila za 1,7 milijardi KM. Samo ove godine Vlada RS se zadužila, za dodatnih 430 miliona KM, a u planu su još dvije aukcije do kraja godine. Putem obveznica će se zadužiti 5. decembra, a dva dana kasnije prodajom trezoraca.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *