Građanima BiH stanovi i pored pojeftinjenja još uvijek preskupi

Ekonomija

Prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH je u prvih devet mjeseci 2016. pala za 10,5 posto u odnosu na isti period 2015. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Tako su građani BiH kvadrat novog stana tokom 2016. plaćali 1.462 KM, odnosno skoro dvije prosječne plaće koje su u oktobru iznosile 837 KM.

Iako statistika tvrdi da je došlo do pada prosječne cijene, u praksi je situacija drugačija.
Predsjednica Udruženja učesnika u prometu nekretnina Privredne komore FBiH Naida Ćerimagić u izjavi za Faktor navodi da “iako Agencija za statistiku bilježi pad prodajne cijene novih stanova za 10,5 posto u prvih devet mjeseci 2016. godine, takvi statistički podaci se ne primjete na realnom tržištu i mogu sa sigurnošću tvrditi da se realizira prodaja nekretnina sa cijenama koje odgovaraju realnim tržišnim“.

– Štaviše većina novoizgrađenih stanova se vrlo brzo prodaju pa čak i u fazi predizgradnje ukoliko su cijene realne – pojašnjava ona.

Struka tvrdi da su cijene realne

Ističe da u odnosu na prije dvije godine, osjeti se blago poboljšanje na tržištu nekretnina “u smislu da imamo malo bolji ekonomski ambijent, više stranih ulaganja kao i da većina banaka nudi malo bolje uslove kreditiranja“.

– Cijene su dosta realne u odnosu na cjelokupnu ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji s obzirom na to da u agencijama za nekretnine bilježimo blagi porast prodatih nekretnina, posebno stanova na području grada Sarajeva – zaključuje Ćerimagić.

Međutim, građani sa kojima smo mi razgovarali ne osjete drastičnu razliku u padu cijena novih stanova, niti u povoljnijem kreditiranju kupovine novih stanova.

Računica je za njih prosta. Prosječna plaća u BiH je 837 KM. Cijena kvadrata novog stana sa plaćenim PDV-om i dodatnim troškovima dostiže iznos od 1.462 KM. Ukoliko prosječna četveročlana porodica želi kupiti stan od 50 kvadrata, za to će morati platiti 73.100 KM.

S obzirom na to da prosječna bh. porodica nema toliki iznos ušteđevine, nužno je podizanje kredita za rješavanje stambenog pitanja. Ukoliko u jednoj porodici zaposlenje imaju muž i supruga, u prosjeku će mjesečno zaraditi 1.674 KM.

Nepovoljni krediti

Prosječna kamatna stopa od 7 posto se primjenjuje na većinu stambenih kredita. Na iznos kredita od 73.100 KM, građani će kroz 121 mjesečnu ratu od 838 KM vratiti iznos od 101.398 KM. To prosječnoj četveročlanoj porodici ostavlja mjesečni iznos od 837 KM kojima će finansirati troškove prehrane, odjeće, plaćanja računa i ostalih osnovnih životnih potrepština.

Ukoliko u prosječnoj porodici radi samo jedna osoba, podizanje kredita i rješavanje stambenog pitanja postaje nemoguća misija. Situaciju dodatno pogoršava činjenica da u BiH banke imaju izuzetno stroga pravila kreditiranja što podrazumijeva da dužnik mora imati ugovor na neodređeno, a banke se po pravilu osiguravaju i kroz hipoteku na kupljene stanove. Bilo koji dodatni prihodi, koji mogu čak biti i veći od ugovorene plaće, ali nisu navedeni u ugovoru o radu, ne utječu na povoljnije kreditiranje.

Stoga se građani, a posebno mlade osobe i mladi bračni parovi, nalaze u teškoj situaciji jer im nisu omogućene značajnije povlastice na kupovinu stanova i rješavanje stambenog pitanja. U čitavoj situaciji najbolje prolaze građevinske kompanije jer se od prosječne cijene kvadrata novoizgrađenog stana 159 KM odnosi na cijenu građevinskog zemljišta, 389 KM podrazumijeva ostale troškove uključujući PDV, a čak 914 KM se odnosi na cijenu gradnje i dobit izvođača, podaci su BHAS-a.

faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *