Dogovoreno novih 86 miliona evra kredita za Koridor 5C i Luku Brčko

Ekonomija

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je sa direktoricom Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Sue Berrett ugovor o novom zaduženju naše zemlje za izgradnju dodatnih dionica autoceste na Koridoru 5C.

Potpisani Ugovor o zajmu za izgradnju dodatnih dionica autoceste na Koridoru 5C vrijedan je 76 miliona eura. Bevanda i Berrett potpisali su i Ugovor o finansiranju modernizacije Luke Brčko u vrijednosti od 10 miliona eura.

Kako je rečeno Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nastavlja pružanje podrške izgradnji prometne infrastrukture u našoj zemlji.

Izgradnja Koridora 5C je strateški prioritet za Bosnu i Hercegovinu i predstavlja indikativni produžetak Transevropskih prometnih mreža (TEN-T). Koridor 5C je uključen kao glavni prioritet u državnu Okvirnu strategiju saobraćaja 2016 – 2030.

Kako bi pomogla izgradnju ovog ključnog koridora, EBRD je odobrila zajam od 76 miliona eura za finansiranje izgradnje dodatnih dionica autoceste Koridor 5C, dionice Svilaj – Odžak na sjeveru zemlje i dionice Donja Gračanica – Klopče blizu Zenice u centralnom dijelu zemlje.

Drugi projekt je zajam od 10 miliona eura za finanSiranje modernizacije luke Brčko i poboljšanja cestovnog i željezničkog pristupa luci. Brčko je grad na sjeveru zemlje koji se nalazi na obali rijeke Save. Luka Brčko je jedina riječna luka u zemlji i tranzitni punkt za promet robe prema i od postrojenja teške industrije u Bosni i Hercegovini.

Planiranim investicijama će se znatno poboljšati operativna efikasnost luke, koja je trenutno limitirana zbog željezničkog pristupa, jer pruga prolazi kroz centar grada i zbog zastarjele infrastrukture i lučke opreme. Planirano izmještanje željezničke pruge će ne samo potaći razvoj luke nego će omogućiti urbani razvoj duž postojeće željezničke trase. Rijeka Sava povezuje Brčko sa Dunavom, glavnim vodotokom jugoistočne Evrope.

“Veoma nam je drago da nastavljamo podršku izgradnji glavnog međunarodnog koridora u Bosni i Hercegovini – Koridora 5C– radi poboljšajnja prometnih veza i integracije, što će opet otvoriti nove mogućnosti za privredu zemlje. Modernizacija luke Brčko, prvi EBRD-ov projekt koji se odnosi na riječnu luku, promovira multimodalne prometne sisteme uz niske emisije ugljika i predstavlja ključni korak u razvoju riječnog prometa na rijeci Savi, što također sa zadovoljstvom podržavamo”, rekla je Barrett.

Bevanda se zahvalio EBRD-u na kontinuiranoj podršci u razvoju prometne infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

“Ova dva projekta će podržati razvitak privrede u zemlji kao i regionalnu integraciju kroz bolje prometne veze između velikih gradova i između Bosne i Hercegovine i susjednih država”, kazao je Bevanda.

Od početka svog djelovanja u BiH EBRD je investirala preko 1,9 milijardi eura u više od 135 projekta u zemlji. Strateški prioriteti EBRD-a za period 2016-18. u zemljama u kojima EBRD djeluje su ponovno oživljavanje rasta, jačanje regionalne integracije i rješavanje globalnih izazova.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *