Srbija štedišama bivše Jugoslavije isplaćuje 310 miliona evra

Ekonomija

Devizne štediše nekadašnje beogradske Invest banke u BiH obradovala je vijest da Srbija po hitnom postupku donosi zakon o isplati uloga svim građanima na području nekadašnje SFR Jugoslavije na koji štediše čekaju više od dvije decenije.

Donošenjem ovog zakona konačno bi bio otvoren put za isplatu novca na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava, koja je donesena u julu 2014. godine. Tom presudom Srbiji je naloženo da od avgusta 2018. godine počne isplatu štedišama na prostoru cijele bivše SFRJ. Oni moraju namiriti sve građane koji su imali štednju u Invest banci koja je poslovala na teritoriji bivše SFRJ. Visina depozita koji su položeni do 27. aprila 1992. godine iznosi oko 310 miliona evra, a u taj iznos uračunata je i kamata do 2016. godine.

Na dnevni red Narodne skupštine Srbije već su uvršćeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije na osnovu devizne štednje građana, te Prijedlog zakona o regulisanju javnog duga Srbije na osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Stara devizna štednja građanima bivše Juge, prema prijedlogu zakona, trebalo bi da bude isplaćena putem obveznica u deset polugodišnjih rata. Prva bi trebalo da bude isplaćena 31. avgusta 2018, a posljednja 28. februara 2023. godine.

Svakom štediši sljeduje kamatna stopa iz ugovora sa Invest bankom, a ako je nepoznata, zaračunava se po stopi od pet odsto godišnje do 31. decembra 1997. godine. Svaki štediša dobija dva odsto godišnje kamate od početka 1998. do 31. maja 2016. godine. Dodatnih 0,5 odsto štediše dobijaju i za period od 1. juna ove godine pa sve do rokova dospijeća obveznica.

Štediše će svoja potraživanja moći da prijave u roku od godinu. Uz prijavu obavezno moraju da dostave potvrdu nadležnih organa i institucija bivše SFRJ o tome da nisu već ostvarili pravo na osnovu stare devizne štednje, niti da im je ono priznato od strane bivših republika SFRJ.

Predsjednik Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić kaže da Srbija na osnovu stare devizne štednje građanima u BiH duguje 94,3 miliona američkih dolara.

– Tačan broj deviznih štediša sa prostora BiH koji potražuju novac od Srbije je nepoznat jer su mnogi umrli, a dosta ih se raselilo po svijetu. U našem udruženju registrovano ih je 2.500 – rekao je Nišić.

Dodao je da Srbija uveliko kasni sa isplatom novca štedišama, koje ga svakodnevno zovu sa svih strana.

– Više puta smo pisali nadležnim organima u Srbiji i pitali kada će usvojiti zakon i kada će biti omogućena isplata, ali uvijek bi nam govorili biće, a već godinama nikad ništa se ne dešava. Nadam se da će sada stvari konačno biti pokrenute sa mrtve tačke – kaže Nišić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić ističe da bi štedišama mnogo značilo da Srbija usvoji zakone i krene sa isplatom.

– U ovom vremenu krize svaka marka je velika. Srbija godinama ništa nije radila u vezi sa isplatom stare devizne štenje i mnogi su umrli čekajući svoj novac. Do kraja godine je ostalo nekoliko radnih dana tokom kojih moraju donijeti zakone i s nestrpljenjem ćemo pratiti da li će se to desiti – kaže Omersoftićeva.

Pojasnila je da svakog štedišu sljeduje kamatna stopa iz zaključenog ugovora do kraja 1997. godine, nakon čega štediše dobijaju dva odsto godišnje kamate.

– Ugovorena kamata za većinu štediša je bila različita, a dostizala je i do 11 odsto – rekla je Omersoftićeva i dodala da je Invest banka u BiH imala filijale u Sarajevu i Tuzli.

Ljubljanska banka

Na račune 140 štediša nekadašnje Ljubljanske banke u BiH za nekoliko dana bi trebalo da bude uplaćeno oko 1,5 miliona evra stare devizne štednje.

– Slovenija još nije uplatila prve pare, ali očekujemo da se to dogodi svaki dan. Do Nove godine bi trebali isplatiti oko milion i po evra, a ostalo bi trebalo da bude u narednoj godini – rekao je Svetozar Nišić.

Kamata

Ako je poznata

– ugovorena sa Invest bankom

Ako je nepoznata

– 5% do 31. decembra 1997. godine

– 2% za period od 1. januara 1998. do 31. maja 2016. godine

Dodatna kamata

– 0,5% za period od 1. juna 2016. godine do dospijeća rata obveznica

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *