Bevanda: Novac od MMF-a još nije izgubljen

Ekonomija

Mogućnost za dogovor o akcizama i nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i dalje je otvorena. Entiteti u vezi sa akcizama imaju različite stavove i nismo uspjeli doći do rješenja, ali očekujem da će ipak biti pronađen zajednički jezik, kaže ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

* GLAS: Koliko je značajno što je BiH ove godine dobila budžet na vrijeme?

BEVANDA: Uvijek je važno usvojiti budžet na vrijeme. Ove godine smo u potpunosti ispoštovali budžetski kalendar. Prvi put nismo imali primjedbe da se budžet dostavlja u zadnji tren u hitnu proceduru i da nema vremena za amandmansku fazu. Koliko god je budžet najznačajniji finansijski dokument, toliko je značajno i političko pitanje i njegovo usvajanje zavisi od političkih odnosa. Zato je bitno stvoriti i atmosferu da se u miru o tome raspravlja i da budžet bude dorađivan u konsultacijama s budžetskim korisnicima i na sjednicama Savjeta ministara, Predsjedništva i Parlamenta BiH. Zadovoljan sam što smo ovaj posao uradili dobro, na vrijeme i bez dizanja tenzija. Budžet za iduću godinu ostaje na istom nivou kada je riječ o finansiranju institucija BiH – 950 miliona KM. Iznos za otplatu javnog duga iduće godine se povećava za oko 250 miliona KM.

* GLAS: Poslanici su iznijeli primjedbe da Parlament BiH nakon usvajanja budžeta gubi svaku kontrolu nad trošenjem i prestruktuiranjem budžetskog novca?

BEVANDA: Ne bih rekao da se gubi svaka kontrola, jer to je ozbiljna kvalifikacija i bilo bi loših posljedica da je to baš tako. Poslanici razmatraju i usvajaju izvještaj o izvršenju budžeta, Predsjedništvo dobija periodične izvještaje o izvršenju budžeta, revizori rade finansijske izvještaje o poslovanju institucija BiH, a imamo i internu reviziju, tako da postoji kontrola. Poslanici su iznijeli zamjerke koje se tiču procedura u vezi s prestrukturisanjem sredstava i sada su u budžet uvršteni i amandmani Dušanke Majkić pa će takvi izvještaji kvartalno biti dostavljani Parlamentu. Zakon o finansiranju institucija BiH jasno propisuje procedure, a i Zakon o budžetu se poštuje i ništa ne može biti utrošeno mimo zakonskih procedura.

* GLAS: Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nije postigao saglasnost o izmjenama Zakona o akcizama koje su jedan od uslova MMF-a. Postoji li šansa da ta prepreka bude uklonjena i koliko će se to odraziti na povlačenje novca od MMF-a i drugih finansijskih institucija?

BEVANDA: Kao predsjedavajući Upravnog odbora UIO pokušao sam da bude riješeno pitanje izmjena seta zakona koji se odnosi na povećanje akciza. Entiteti imaju različite stavove i nismo uspjeli doći do rješenja, ali očekujem da će ipak biti pronađen zajednički jezik, jer je to svima u interesu, prvenstveno zbog pisma namjere MMF-a i uslova koje imamo, ali i zbog nastavka projekata s Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Parlament je taj koji donosi zakone i ako postoji dogovor, možemo imati zakon koji će nam omogućiti nastavak realizacije projekata s međunarodnim finansijskim institucijama.

* GLAS: Kakve su moguće posljedice ukoliko bude blokiran novac MMF-a?

BEVANDA: Poznato je da novac od MMF-a ide u budžete entiteta i što se tiče eventualnog izostanka tranše, to neće imati nikakvih posljedica za budžet institucija BiH. Znamo da je na entitetima sav teret socijalnih davanja, zdravstva, obrazovanja, boračke populacije, privrede i sasvim je normalno da je entitetskim vladama mnogo teže napraviti budžete koje mogu podmiriti sve te troškove. U entitetskim vladama se trude da sprovedu reforme da bi se ove oblasti uredile pa je, osim finansijske podrške MMF-a, vrlo bitna i tehnička podrška koja obuhvata reformske procese.

* GLAS: Kako biste okarakterisali rad Savjeta ministara? Da li je u toj instituciji većina klimava, kao i u Parlamentu, jer često zakoni koje predloži Savjet ministara ne dobijaju podršku parlamentarne većine?

BEVANDA: Budžet je usvojen na vrijeme, radimo na mjerama koje smo prihvatili kroz reformsku agendu, riješili smo i dugo osporavani mehanizam koordinacije, a pred nama je veliki posao da ispunimo upitnik EU i tu nema mjesta prevelikom politizovanju i političkom nadmudrivanju. Uskoro ću potpisati i sporazum s Ruskom Federacijom koji se odnosi na isplatu klirinškog duga u gotovini i bićemo jedina država bivše SFRJ koja će na taj način riješiti to pitanje. Nastojim uvijek da se dogovaramo s entitetskim vladama da bismo ubrzali procese. Ne ide uvijek glatko, bude sporenja i različitih pogleda na određena pitanja, ali bitno je da nema zastoja u radu. Parlament je već nešto drugo, mi smo izvršna vlast i nemamo vremena za duge priče, bar ja nisam taj koji će učestvovati u ispraznim razgovorima.

* GLAS: Da li će ova parlamentarna većina dočekati kraj mandata?

BEVANDA: Vrijeme iza nas pokazalo je da ovdje ništa nije sigurno i da nijedna prognoza ne počiva na logici. Poštujem ono što je dogovoreno, a dogovor o koaliciji na nivou BiH još postoji. Kakve će se prekompozicije praviti ne znam, jer ne kalkulišem o onome u čemu ne učestvujem.

Put ka EU zadatak za sve nivoe vlasti

* GLAS: Vjerujete li da će BiH uspješno odgovoriti na upitnik i naredne godine dobiti status kandidata za članstvo u EU?

BEVANDA: To je veliki i ozbiljan posao. Nastojali smo da obezbijedimo budžet kako bi institucije radile u punom kapacitetu i da nam evropske integracije budu prioritet. Proces priključivanja EU nije stvar samo Savjeta ministara, niti institucija BiH. To je proces svih u BiH, od lokalnih zajednica do državnih institucija i bitno je da smo svi opredijeljeni da idemo tim putem, da uvažavamo jedni druge i da smo dobro koordinisani.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *