BiH po siromaštvu iza afričkih zemalja

Ekonomija

Ovaj put, našom bedom BiH je po ko zna koji put zauzela ubedljivo prvo mesto kad je reč o siromaštvu njenih građana, u poređenju sa standardom stanovnika evropskih država.

Ovaj put našom bedom bavili su se ni manje ni više nego Afrikanci, čiji je portal Howafrica.com uradio istraživanje koje je pokazalo da su neke afričke države bogatije od pojedinih zemalja Evrope.

Analizirajući BDP po glavi stranovnika, došli su do podatka da je on ubedljivo najnižu upravo u BiH, odnosno da iznosi tek 8.590 dolara.

Iako su i one svrstane u deset najsiromašnijih, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Hrvatska ipak su nas ubedljivo pretekle u ovom pogledu.

U odnosu na prošlu godinu, nazadovali smo za pet mesta, s obzirom na to da je, početkom 2016, Svetska banka BiH svrstala na petu poziciju najsiromašnijih država Evrope.

Ekonomisti poručuju da je ovakav rezultat krajnje očekivan, s obzirom na to da se u BiH niko ne bavi ekonomijom. Upozoravaju da, međutim, ovakve negativne ocene mnoge investitore odbijaju od toga da ulažu u BiH.

– Zbog toga je nerealno nadati se da će u skorije vreme doći do nekih pozitivnih trendova u domaćoj privredi. Niko ne analizira nezapsolenost, upisnu politiku, poteškoće sa kojima se ekonomija suočava. Zato se suočavamo sa propašću mnogih preduzeća i gubitkom radnih mesta, pa ne čudi što naši građani žive kudikamo lošijim standardom, nego stanovnici država u okruženju – kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Podsetimo, u BiH je u januaru bilo blokirano ukupno 71.229 računa poslovnih subjekata, od čega je 59.864 njih bio blokiran bar jedan račun.

Među poslovnim subjektima kojima su blokirani računi nalaze se privredna preduzeća, zdravstvene organizacije, subjekti koji se bave uslužnim delatnostima, razne agencije, zadruge, benzinske pumpe, ali i opštine, mesne zajednice i različita udruženja.

U BiH su prošle godine otvorena i 264 stečajna i 740 likvidacionih postupaka, dok su iz sudskog registra izbrisane 1.093 firme.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH je krajem 2016. godine bilo 510.022 osoba.

Pored nezapsolenih, u izuzetno teškoj poziciji je i dobar deo radničke klase, s obzirom na to da mesečno rade za oko 500 KM ili manje. O penzionerima je suvišno i govoriti, jer njihov mesečni prosek ne dostiže ni 350 KM.

S druge strane, sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu košta skoro 1.880, od čega na trošak prehrane ide više od 670 KM.

Prema nekim procenama, u BiH se oko 70 odsto građana nalazi u zoni siromaštva.

– Oko 30 odsto njih nema ni za golu egzistenciju, a preživljava zahvaljujući obroku iz javne kuhinje – poručuju iz ovih udruženja.

I poslednje istraživanje Eurstata potvrdilo je da građani BiH žive ubedljivo najlošijim standardom u Evropi.

Imamo i multimilionere

Naspram onih koji jedva sastavljaju kraj s krajem, u BiH oko 600 njenih građana ima štednju veću od milion KM. U ovoj državi živi i oko 100 multimilionera, čije bogatstvo premašuje 30 miliona dolara.

Kad je reč o pojedincima sa najvećim mesečnim primanjima, u Srpskoj su to, svakako, tri Banjalučanina zaposlena u sektoru finansijskog poslovanja. Najplaćeniji među njima za jedan mesec zaradio je 75.750 KM, a druga svojica 68.570 i 34.000 KM.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *