Povećanjem akciza vlast svoju nesposobnost naplaćuje preko leđa građana

Ekonomija

Vlast u BiH će povećati akcize na gorivo kako bi vraćala zaduženja, a ceh ćemo na kraju plaćati svi.

To pokazuje dogovor i predstavnika svih nivoa vlasti u BiH u vezi sa povećanjem akciza na naftu i naftne derivate. Oni nisu saopštili koliko će biti predloženo povećanje akciza, ali su prošle godine pokušali sa 15 pfeniga po litri goriva.

Ako takav predlog bude usvojen u parlamentarnoj proceduri, građani će da plaćaju, na primer, litar dizela euro5 2,11 KM, pod uslovom da u međuvremenu cena nafte ne bude promenjena.

Iako je taj novac zvanično namenjen za autoputeve i puteve, činjenica je da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda zatražili od vlasti u BiH da obezbede garanciju za povrat kredita. Budući da nemaju rešenje za poljuljanu privredu i tako povećaju prihode u budžet, odlučili su se za najjednostavnije rešenje – povećanje akciza na gorivo.

Nedeljka Ilijić, izvršna direktorka Udruženja potrošača “Oaza” iz Trebinja, kaže da će poskupljenje goriva neminovno dovesti do lančanog poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

– Nažalost, kada cena goriva pada ovi proizvodi ne pojeftinjuju, dok je svako novo povećanja cena goriva izgovor da se cene namirnica i povezanih usluga povećavaju – kaže Ilijićeva.

Ona napominje da je prosečna plata i sada nedovoljna da pokrije troškove potrošačke korpe, koja je sve skuplja. Osim toga, naglašava ona, povećanje akciza je jedan od uslova za dobijanje kredita Međunarodnog monetarnog fonda, koji će poslužiti za krpljenje budžetskih rupa i od kojeg građani neće imati koristi.

– Potrošači očigledno služe da pune budžet i otplaćuju zaduženja, jer država nije sposobna da pokrene razvoj privrede i ekonomije i tako poboljša životni standard – ističe Ilijićeva.

Problem je što, dodaje ona, država povećava cene onih proizvoda bez kojih građani jednostavno ne mogu.

– Sveži primeri su poskupljenje struje, pa povećanje naknade za obnovljive izvore energije za struju. Takođe, povećane su kazne za prekršaje u saobraćaju zbog nedostatka para, a ne zbog bezbednosti – ističe ona.

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS naglašavaju da bi povećanje akciza na naftu i naftne derivate uticalo na poskupljenje goriva na benzinskim pumpama, a time i na smanjenje prodaje proizvoda od kojih privrednici u ovoj oblasti žive.

– Kao primer možemo navesti vozače u Srbiji, koji od početka prošle godine plaćaju skuplje gorivo zbog usklađivanja akcize na naftne derivate i što se odrazilo i na rast cena goriva na pumpama u Srbiji. Zbog toga stanovništvo koje živi u pograničnim područjima sa BiH prelazi granicu i kupuje gorivo na pumpama u RS – kaže Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u PK RS.

To je, kako kaže, uticalo i na rast prodaje nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpama u RS, ali nove akcize na gorivo u RS bi uticale na pad prodaje goriva.

U budžete entiteta i distrikta Brčko se po osnovu akciza i putarina na gorivo prošle godine slilo 866,2 miliona KM.

Poljoprivrednici protiv

Stojan Marinković i Vladimir Usorac, predstavnici poljoprivrednih proizvođača, juče su poslali otvoreno pismo u kojem poručuju das u izričito protiv povećanja akciza na gorivo i tu uoči proletnje setve.

– Proizvodnja je osnov punjenja budžeta, a poljoprivreda najviše puni domaći budžet. Pozivamo sve subjekte koji su u mogućnosti da spreče usvajanje odluke o povećanju akciza i tako daju doprinos opstanku domaćeg agrara – kažu njih dvojica.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *