Novac iz Rusije očekuje se veoma brzo

Ekonomija

Savet ministara BiH utvrdio je Nacrt odluke o ratifikaciji sporazuma između Saveta ministara BiH i ruske Vlade o klirinškom dugu Rusije prema BiH od 125.157.834 dolara.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je ostalo još da ovaj sporazum ratifikuje Parlamentarna skupštine BiH.

– Ne postoje više bilo kakve prepreke kada je reč o klirinškom dugu. Svi komentari i priče o tome da to neko blokira ne stoje. Akt ratifikacije je jedna vrsta forme i o samom dokumentu se ne raspravlja – naglasio je Šarović.

Ističući da će deo klirinškog duga od 10 odsto koji pripada zajedničkim institucijama BiH biti iskorišten za investicije, pre svega, za izgradnju graničnog prelaza sa Srbijom na prostoru Bratunca, Šarović je dodao da se može očekivati da novac iz Rusije dođe veoma brzo, jer je tako regulisano i potpisanim sporazumom.

-Postoji zakon koji reguliše za šta taj novac može da bude upotrebljen i oni koji dobiju novac dužni su da se toga pridržavaju. On može da se koristi i u budžetske svrhe, ali i za podmirenje stare devizne štednje – pojasnio je Šarović.

Komentarišući izjavu premijerke RS Željke Cvijanović da će deo duga biti iskorišten za izmirenje podsticaja poljoprivrednicima, Šarović je rekao da se raduje svakoj podršci poljoprivrednicima, posebno ako je nova, a ne ona koja je već dogovorena entitetskim budžetima.

Prema ranijem dogovoru, sredstva bi trebalo da budu raspoređena tako što će RS dobiti 29 odsto ili 36.295.771 dolar, Federacija BiH 58 odsto ili 72.591.543 dolara, institucije BiH 10 odsto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri odsto ili 3.754.735 dolara. E.B.

Povratak 3.903 državljanina

Do sada je iz Nemačke vraćeno 707 državljana BiH od 3.903 koji su u toj zemlji vode kao ekonomski migranti, navodi se u Informaciji Ministarstva bezbednosti BiH.

– Radi efikasneg povratka državljana BiH produžena je upotreba Evropskog hitnog putnog lista za povratak koji izdaju merodavna tela Nemačke, a koji će važiti za državljane BiH prilikom njihova povratka, deportacije odnosno proterivanja u BiH do kraja 2017. godine – saopšteno je iz Saveta ministara BiH.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *