U prvom kvartalu pokrenuto 55 stečaja i 184 likvidacije firmi

Ekonomija

U prvom kvartalu ove godine u BiH je otvoreno 55 stečaja i 184 likvidacije, što je za pet stečajnih i 29 likvidacionih postupaka manje u odnosu na isti period 2016. godine, saopšteno je iz kompanije „LRC Inženjering“.

U istom periodu, zaključena su 63 stečaja i 109 likvidacionih postupaka.

– Reč je o 32 stečaja više i 15 likvidacija firmi manje u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Među pet regija sa najvećim brojem otvorenih i zaključenih stečajnih postupaka na prvom mestu je Tuzlanski kanton, zatim banjalučka regija i Sarajevski kanton, te dobojska i trebinjska regija. Delatnosti koje najviše idu u stečaj su nespecijalizovana trgovina na veliko, drumski prevoz robe, hoteli i sličan smeštaj, trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo, kao i trgovina na veliko voćem i povrćem – kažu u LRC.

Prvih 19 firmi u kojima je otvoren ili zaključen stečajni postupak i otvoren ili zaključen likvidacioni postupak imaju ukupni prijavljeni prihod u iznosu 31,8 miliona KM.

– Od ovih 19 firmi kod kojh je zaključen stečajni ili likvidacioni postupak, šest je brisano iz sudskog registra – navodi se u saopštenju.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *