Gubitak IRB RS u prošloj godini 83,8 miliona KM

Ekonomija

Investiciono-razvojna banka RS završila je prošlu godinu sa gubitkom od 83,8 miliona KM, nakon što je izvršila ispravku vrijednosti potraživanja od propalih „Bobar banke“ i „Banke Srpske“.

Iz IRB-a je saopšteno da su postupajući u skladu sa regulatornim zahtjevima finansijskog izvještavanja, a usljed problema sa naplatom potraživanja od „Bobar banke“ u stečaju i „Banke Srpske“ u stečaju, nastalim u ranijim godinama, izvršili ispravku vrijednosti potraživanja koje imaju prema ovim bankama.

„Radi se isključivo o promjeni računovodstvenog tretmana potraživanja što je u 2016. godini dovelo do iskazivanja gubitka u konsolidovanom iznosu od 83,8 miliona KM na nivou IRBRS i fondova kojim upravlja“, navodi se u saopštenju IRB-a.

Iz IRB-a navode da su, u namjeri da zaštite interesi banke i fondova, pokrenute procedure za naplatu spornih potraživanja, što je uključivalo podnošenje tužbi za preuzimanje kreditnih portfelja te zahtjeva sudu za izdavanje privremene mjere obezbjeđenja radi zabrane otuđenja i raspolaganja portfeljima.

„Ove aktivnosti trebale bi dovesti do naplate dijela potraživanja od pomenutih banaka što bi pozitivno uticalo na rezultate budućih izvještajnih perioda“, ističu u IRB-u i dodaju da će iskoristiti i sve ostale zakonske mogućnosti, kroz stečajni postupak, kako bi osigurali efektivnu zaštitu svojih interesa i što potpunije namirili potraživanja.

U IRB-u tvrde da promjena računovodstvenog tretmana i bilansiranje gubitka nije uticalo na izvršenje plana plasmana i da ne narušava likvidnost IRB-a i fondova.

„Sve obaveze, prije svega u dijelu koji se tiče isplate sredstava po osnovu odobrenih kredita korisnicima, realizuju se na dnevnoj osnovi, te će se tako zadržati i ubuduće“, dodaje se u saopštenju.

capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *