U BiH iz Kine uvezeno hrane vrijednosti 11,2 miliona KM

Ekonomija

Pored roba najšire potrošnje koje su godinama u vrhu najzastupljenijih na tržištu BiH, iz Kine uvozimo čak i hranu. Tako je prošle godine iz ove države u BiH stiglo hrane i živih životinja vrednosti 11,2 miliona KM, pokazuju podaci državne Agencije za statistiku.

Tokom pretprošle i 2014. godine iz Kine smo uvezli ukupno 26,5 miliona KM hrane, pre svega ribe, povrća, voća, žitarica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, lane je ova država na naše tržište plasirala robe vrednosti skoro 830.000, a povrća 1,85 miliona KM.

Na rafovima u domaćim trgovinama od hrane se iz Kine mogu se naći kikiriki, crveni i beli luk, mrkva, repa, cvekla, celer, gljive i tartufi, voćni sokovi, dinja, papaja, orašasti plodovi, brašno, riža, kakao, konzervisani paradajz, čaj, cimet, sirće.

Pored voća, povrća, žitarica, iz Kine, doduše ne u značajnim količinama, uvozimo i meso, mleko, te masnoće, slatkiše i šećer.

Domaći proizvođači kažu da je apsurdno da iz bela sveta uvozimo hranu koja može da se proizvede u BiH.

– Činjenica je da ova država ima razvijenu proizvodnju svega i svačega, ali je nelogično da iz Kine uvozimo voće, povrće, žitarice, brašno. Međutim, s obzirom na to u kakvoj je poziciji domaći farmer, nije isključeno da ćemo iz ove zemlje početi da uvozimo i krompir, šljive i piliće – kaže predsednik Udruženja proizvođača mleka RS, Vladimir Usorac.

Prema njegovim rečima, sve dok država ne pođe da brine o svom seljaku, i dalje ćemo posezati za hranom iz svih krajeva sveta.

– Jasno mi je da iz Kine uvozimo odeću i obuću, ili plastiku, ali baš beli luk i šargarepu, ne ide – ističe Usorac.

Zvanična statistika pokazuje da je u porastu vrednost uvoza proizvoda iz Kine. Tako smo u 2013. iz ove države ukupno uvezli roba vrednosti 915 miliona, a lane skoro 1,1 milijardu KM.

Pored standardnih proizvoda poput odeće i obuće, nameštaja i posuđa, raznih tehničkih aparata i poljoprivrednih mašina, papira, plastike i porculana, iz ove države uvozimo i obrađeni kamen za nadgrobne spomenike, bodljikavu žicu, eksere i igle, umetničke slike i crteže, lutke za izloge u buticima…

Iz Kine naručujemo i drvni ugalj, ogrevno drvo-oblice i cepanice, ali i kozmetiku, paste za zube, sapune, higijenske uloške.

Ekonomisti ističu da je velika zastupljenost roba kineskog porekla na tržištu BiH dugogodišnji trend.

– U BiH više nema toliko kineskih prodavnica, ali su domaći prodavci preuzeli uvoz i trgovinu robom poreklom iz Kine. Ta roba je jeftina zbog niske cene repromaterijala i jeftine radne snage. Iako iz Kine u najvećoj mjeri uvozimo robe koje sami ne proizvodimo, činjenica je da nam iz ove države stiže i, na primer, beli luk koji se uspešno proizvodi i u BiH. S druge strane, zbog slabe kontrole kvaliteta, u BiH se uvozi mnoga roba koja je opasna za upotrebu, među kojom je i ona iz Kine – upozoravaju ekonomisti.

Meso uvozimo iz Afrike

Pored evropskih država koje su najveći izvoznici govedine i svinjetine u BiH, na naše tržište meso i mesne prerađevine stižu i iz Amerike, Afrike, Australije. Primera radi, lane je iz Argentine uvezeno 216 tona mesa, vrednosti skoro 852.000 KM, dok je iz Maroka uvezeno 408 tona prerađevina od mesa, ukupne vrednosti 2,4 miliona KM.

S druge strane, proizvodi biljnog i životinskog porekla iz BiH, pored Evrope, nađu put i do daleke Azije i Afrike.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *