Aprilsko zahlađenje uništilo voće

Ekonomija

Aprilsko zahlađenje sa zebnjom su dočekali poljoprivrednici Srpske. Najgore je voćarima i vinogradarima, a sinoćnji minus ih je, kako tvrde, dokrajčio.

Voćari su opet bili na udaru mraza i niskih temperatura. Stradali su voćnjaci od Potkozarja do Dervente. Na Romaniji i u istočnom dijelu Srpske snijeg je učinio svoje.

Nikola Vukota iz Trebovljana kod Gradiške pokušao je paljenjem i dimom da zagrije sadnice i spasi šta se spasti da.

“U noći između petka i subote, u 12 časova mjerač nam je pokazao nula stepeni i krenuli smo sa zaštitom tako što smo sa traktorom i prikolicom imali zapaljeno, zadimljeno sijeno i slamu i vukli smo to kroz redove do šest sati ujutru. Šest sati je bilo mučenja, zaista moram reći – uzalud”, kaže Nikola Vukota, voćar.

Da je situacija na terenu katastrofalna, potvrdili su i u Udruženju voćara Republike Srpske. Kažu, šteta je daleko veća nego prošle godine, a preciznije informacije imaće u toku sedmice.

Pored Nikole Vukote, i mnogi drugi voćari pokušali su da paljenjem i teškim dimom zaštite svoje sadnice od mraza. Međutim, kako kažu, to nije dalo nikakve efekte.

Vrijeme neće baš ići na ruku voćarima ni narednih dana. Slab mraz može se očekivati i sutra, uglavnom na brdima i planinama.

“Još sutra očekujemo slab minus ponegdje, na planinama i dalje umjereni, do minus pet, minus šest stepeni. Nakon toga, očekuje nas zatopljenje”, rekao je Igor Kovačić, meteorolog.

Ni najavljeni porast temperature voćare ne ohrabruje. Strahuju da je za dobar urod u ovakvim vremenskim uslovima – prekasno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *