Hrvatska povećala takse za pregled voća i povrća iz BiH

Ekonomija

Hrvatska je za voće i povrće koje uvozi iz trećih zemalja, među kojima je i BiH, odredila takse koje su 22 puta veće od dosadašnjih.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća, koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, a na ovakve mjere neće biti jednostavno odgovoriti iz BiH jer nijedna odluka ne bi mogla da se tiče samo Hrvatske, nego trgovanja sa EU.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je da će BiH reagovati na odluku Hrvatske o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća iz trećih zemalja.

– Mi to definišemo kao barijere i u tom smislu ćemo reagovati, rekao je Šarović u Sarajevu na prezentaciji spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom.

On je kazao da se vrše konsultacije ministara trgovine i poljoprivrede iz zemalja Cefte kako bi bio dat zajednički odgovor Hrvatskoj i upozoreno na nešto što je smetnja slobodnoj trgovini i što nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Mediji prenose da bi Srbija kao odgovor mogla da uvede detaljniju kontrolu kamiona koji dolaze iz Hrvatske, što bi bila jasna poruka Zagrebu da ono što radi mora da prekine.

Najnovijom odlukom da poskupi naknade za kontrolu hrane koju uvozi, Hrvatska je pokazala da ne odustaje od ekonomskog patriotizma, ali u ovom slučaju i preko leđa naših poljoprivrednika.

Prema novim cijenama taksi, umjesto 90 kuna (12 evra), sada će se naplaćivati 2.000 kuna (270 evra). Jasno je kako će se nove mjere odraziti na zemlje iz regiona, koje nisu članice EU, prije svega na BiH, Srbiju i Makedoniju, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće, koje se gaji na ovim područjima i izvozi u Hrvatsku.

Iz Hrvatske tu odluku obrazlažu navodima da im je “dosta da idu niz dlaku zahtjevima EU i ustezanja od zaštite svojih seljaka”.

Politika/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *