Šarović: Izvoz mesa u Tursku će biti nastavljen

Ekonomija

To što me nadležni iz Republike Srpske optužuju da ne radim u korist Aerodroma u Banjaluci obične su gluposti i alibi za nerad i nebrigu o ovom preduzeću, kaže za „EuroBlic“ ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Povodom optužbi da radi samo u korist aerodroma u Mostaru i Tuzli, ističe da bilo kakvo novo osavremenjivanje međunarodnih graničnih prelaza Uprava za indirektno oporezivanje dogovara sa Vladom FBiH i Vladom RS, a Savjet ministara na to samo daje saglasnost.

– Savjet ministara BiH ne finansira aerodrome jer su oni profitene i tržišne kompanije u vlasništvu vlada entiteta i kantona, dok UIO BiH ulaže i oprema međunarodne granične prelaze na aerodromima. U ovom slučaju radi se o ranije utvrđenom višegodišnjem planu kapitalnih ulaganja UIO BiH. Po planu su na red došli aerodromi Mostar i Tuzla, a prije toga su graničnom infrastrukturom opremljeni aerodromi Sarajevo i Banjaluka – pojašnjava Šarović.

Zbog čega je nastao problem oko kontrole mesa na aerodromu u Tuzli i da li se može očekivati obustava izvoza mesa u Tursku?

Aerodrom u Tuzli nema stalnu veterinarsku inspekcijsku službu, a Kancelarija za veterinarstvo BiH ima ograničene ljudske resurse. Zbog toga se inspekcijski nadzor izvoza mesa u Tursku obavlja uz pomoć vetrinarskih graničnih inspektora sa drugih graničnih prelaza. Uglavnom, izvoz mesa neće doći u pitanje, a blagovremena i funkcionalna organizacija veterinarskog nadzora je stvar nadležnih državnih službi.

Može li Aerodrom u Banjaluci da ponovo preuzme taj posao?

To je pitanje za kompaniju koja je na tenderu dobila posao izvoza mesa u Tursku. Kako će oni organizovati transport, kojim sredstvima i po kojoj cijeni – u njihovoj je nadležnosti. Oni će se vjerovatno opredijeliti gdje im bude ekonomski isplativije. Prošle godine izvoz mesa je bio sa dva aerodroma Sarajevo i Banjaluka i to je sa stanovišta efikasnosti i sigurnosti bila dobra opcija.

Kada se može očekivati da ponovo dođe ruska inspekcija i da li su otklonjeni svi propusti u izvozu voća i povrća koje su pronašli?

Obavijestio sam rusku inspekciju o tome šta je učinjeno i zatražio da se ukinu mjere zabrane izvoza voća i povrća. Preduzete su neophodne i kredibilne mjere za usavršavanje sistema fitosanitarne zaštite i kontrole tokom proizvodnje i pripreme roba namijenjenih za izvoz u Rusku Federaciju. Dao sam garancije da će se proizvodi iz BiH izvoziti u Rusiju u skladu sa standardima koje zahtjeva Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *