Ostvareni rekordni prihodi od indirektnih poreza

Ekonomija

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine je za deset mjeseci ove godine prikupila rekordne prihode od indirektnih poreza koji iznose 5 milijardi i 845 miliona KM.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO, istakao je da su ti prihodi veći za 386 miliona KM ili 7,08 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Samo u oktobru ove godine prikupili smo 619 miliona KM indirektnih poreza, što je za 25 miliona KM više u odnosu na oktobar prošle godine”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ovo je peti mjesec u kojem su prešli iznos od 600 miliona KM u toku jednog mjeseca.

“Kada su očekivani prihodi u 2017. godini ono što je stavljeno kao zadatak pred UIO je činjenica da moramo prikupiti 6 milijardi i 763 miliona KM, a prema našim prognozama, prvi put ćemo preći iznos od 7 milijardi KM kada su u pitanju prihodi na godišnjem nivou”, kazao je Kovačević.

Govoreći o raspodjeli prihoda u prvih deset mjeseci, privredi je vraćeno milijardu i 55 miliona KM, za institucije BiH izdvojeno je 625 miliona KM.

“Sav višak prihoda završio je u entitetskim kasama, tako da je FBiH dobila 2 milijarde i 659 miliona KM, a RS milijardu i 348 miliona KM i distrikt Brčko 145 miliona KM”, rekao je Kovačević.

On je naglasio da je rast prihoda zabilježen po svim vrstama prihoda.

“Najveći iznos koji prikupimo po osnovu prihoda su prihodi od PDV-a i to čini 70 posto prihoda koje prikupi ova Uprava. Mi smo ove godine zabilježili i rast prihoda po osnovu PDV-a koji naplaćujemo na uvoz u BiH. U deset mjeseci imali smo porast naplate PDV na PDV prijavama, koje dostavljaju naši PDV obveznici, što praktično znači da je došlo do povećanja poslovne aktivnosti u BiH”, rekao je Kovačević.

Druge po redu po visini prihoda su akcize, a tu su prvenstveno prihodi po osnovu akciza na naftu i naftne derivate i akcize na duvan i duvanske prerađevine za koje se očekuje da će u toku ove godine preći 800 miliona KM na godišnjem nivou.

“Porasle su putarina i carine, dakle sve četiri kategorije prihoda su imale rast u ovoj godini”, rekao je Kovačević.

Mondo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *