Predložen pritvor za sedmoro osumnjičenih za nelegalnu prodaju duvana

Hronika

Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za sedam lica i mjere zabrane za dva lica osumnjičena u akciji kodnog naziva “List dva”, koja je bila usmjerena na otkrivanje i procesuiranje organizovane grupe osumnjičene za nelegalni plasman 100 tona duvana na “crno tržište” u BiH.

Mjere pritvora predložene su za Branimira Andrića, Armina Omeragića, Tomislava Benkovića, Emira Suljića, Tomislava Galića, Željka Pavkovića i Željka Soldu.

Pritvor za ove osumnjičene predložen je zbog bojazni da bi boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, mogli uništiti ili sakriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, te uticati na svjedoke i saučesnike.

Nakon ispitivanja, postupajući tužilac uputio je prijedlog za određivanje mjera zabrane za Miljenka Udovičića i Jozu Udovičića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Mjere zabrane predviđaju zabranu sastajanja sa određenim osobama, obavezu povremenog javljanja određenom državnom organu, zabranu napuštanja boravišta i zabranu putovanja, pri čemu im se kretanje ograničava na područje kantona Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog, uz zabranu napuštanja BiH, te oduzimanje putne isprave i zabranu korišćenja lične karte za prelazak granice.

Lica koja su pod istragom u okviru ovog predmeta osumnjičena su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašćeni promet akciznim proizvodima falsifikovanje isprave prema odredbama entitetskih zakonodavstava i zakonodavstva Brčko distrikta, te zloupotreba položaja ili ovlašćenja po odredbama entitetskih zakonodavstava.

Akcija je bila usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje organizovane grupe osumnjičene da je vršila nelegalni plasman duvana na “crno tržište” u BiH u količini od oko 100 tona duvana.

S obzirom na to da se prodaja dešava na “crnom tržištu” bez obilježavanja poreskim markicama, budžet BiH po svakom kilogramu prodatog duvana oštećen je za 85 KM akcize i oko 17 KM PDV-a, a ovim nezakonitostima pričinjena je enormno visoka šteta budžetu.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oko više desetina tona duvana, tri mašine za sječenje duvana, veća količina novca, oružje, dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *