Specijalci na pragu izlaska na slobodu

Hronika

Trojica bivših pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS i suvlasnik auto-kuće “Kvatro” iz Banjaluke, koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora zbog pljačke oko 617.000 KM iz konvoja agencije “Sektor sekjuriti” na autoputu Banjaluka – Gradiška, mogli bi da se nađu na slobodi nakon odluke Ustavnog suda BiH.

U ovom slučaju osuđeni su bivši specijalci Vladan Malić (36) i Goran Paraš (31) iz Banjaluke i Aleksandar Popović (33) iz Kotor Varoša na po deset i po godina, dok je Oleg Banda (34) iz Banjaluke dobio osam i po godina robije.

Ustavni sud BiH je usvojio apelacije odbrane na odluke kojima je četvorki produžen pritvor i utvrdio da su prekršena njihova prava.

“U odlukama Vrhovnog suda RS postoji kršenje prava iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Redovni sudovi su propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje apelanata na slobodu rezultovalo vanrednim okolnostima usljed stvarne, a ne apstraktne prijetnje narušavanja javnog reda u smislu odredbe Zakona o krivičnom postupku RS člana 197 tačke G”, navedeno je u odluci koju je Ustavni sud BiH donio 11. maja.

Pomenutoj četvorki pritvor je na osnovu tačke G produžen i nakon izricanja presude u ponovljenom postupku 26. marta, što kod optuženih i odbrane budi nadu da bi se četvorka mogla naći na slobodi.

Aleksandra Metlić, koja brani Popovića, kazala je da zna za odluku Ustavnog suda BiH, ali da još nije dobila njen pisani otpravak i da je do tada ne može komentarisati.

Stav branilaca Malića, Paraša i Bande juče nismo uspjeli da dobijemo jer se nisu javljali na telefonske pozive.

Četvorka je osuđena 26. marta u banjalučkom Okružnom sudu u ponovljenom postupku nakon što je Vrhovni sud RS početkom februara ukinuo raniju presudu kojom su bili osuđeni na ukupno 42 godine zatvora.

Novom presudom su osuđeni na po pola godine zatvora manje, a obavezani su i da vrate 543.204 KM koje su stekli u krivičnom djelu i da plate troškove postupka. Malić, Paraš, Popović i Banda osuđeni su jer je sud utvrdio da su 22. septembra 2015. godine u Cerovljanima na autoputu Banjaluka – Gradiška “audijem A6” presreli kolonu vozila agencije “Sektor sekjuriti” koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju “zoljom” tada su natjerali radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor blindiranog kombija iz koga su ukrali 616.548 KM. Tokom pljačke lakše je ranjen radnik agencije “Sektor sekjuriti” Đurađ Bajić.

Pljačkaši su nakon razbojništva otišli u Baraje kod Gradiške, gdje su novac prebacili u druge torbe, a zatim pobjegli na planinu Kozaru gdje su zakopali oružje i novac i gdje su se skrivali nekoliko dana. Uhapšeni su u januaru 2016. godine.

U ovom slučaju su ranije na osnovu sporazuma o priznanju krivice pravosnažno osuđeni bivši specijalci Željko Inđić iz Bratunca i Goran Janjuz iz Kozarske Dubice, te nekadašnji radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša.

Priznanje krivice

Vladan Malić, Goran Paraš, Aleksandar Popović i Oleg Banda su u decembru 2016. godine zaključili sporazum o priznanju krivice i pristali na ukupno 25 godina zatvora, ali je sud odbacio nagodbu sa tužilaštvom.

Sporazumno priznanje krivice u martu ove godine je ponovo zaključio Banda i pristao na šest godina zatvora, ali je sud donio identičnu odluku kao i u ranijem slučaju.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *