Bivši specijalci izlaze iz pritvora

Hronika

Bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP RS i civil saučesnik, koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora zbog oružane pljačke 616.000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška u narednom periodu biće pušteni iz pritvora, saznaje Srpskainfo.

Naime, na sjednici Velikog vijeća Ustavnog suda BiH održanoj 5. jula prihvaćene su apelacije optuženih i advokata i osporeno je posljednje rješenje Vrhovnog suda RS na osnovu kojeg je optuženima produžen pritvor.

Bivši specijalci Vladan Malić (36) i Goran Paraš (31) iz Banjaluke, te Aleksandar Popović (33) iz Kotor Varoša u ponovljenom postupku osuđeni su nepravosnažno na po deset i po godina zatvora, dok je jedini civil među njima Oleg Banda (34) iz Banjaluke, osuđen na osam i po godina zatvora.

Nakon ukidanja prvostepene presude, Okružni sud Banjaluka je u ponovljenom postupku još jednom osudio optužene “skinuvši” im po pola godine od ranije izrečenih presuda koje je ukinuo Vrhovni sud RS.

Obzirom da je nova prvostepena presuda donesena u martu 2018. drugostepeno vijeće, odnosno Vrhovni sud RS prije septembra ove godine neće predmet ni uzimati u rad, pa je jedini osnov po kojem se optuženi nalaze iza rešetaka, odluka suda o produženju pritvora.

U skladu s tim, optuženi još uvijek nisu upućeni na izdržavanje kazne, te se nalaze u pritvoru, koji im je određen zbog bojazni da bi puštanje na slobodu dovelo do narušavanja reda i mira.

Međutim, Ustavni sud BiH na sjednici održanoj prošle sedmice odlučio je da je ovakvim rješenjem i razlozima za produženje pritvora, Vrhovni sud RS prekršio prava optuženih.

– Ustavni sud zaključuje da postoji kršenje prava iz Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije kada su redovni sudovi propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje apelanata ( Malića i ostalih) na slobodu rezultiralo vanrednim okolnostima usljed stvarne (ne apstraktne) prijetnje narušavanju javnog reda – navodi se u odluci Velikog vijeća Ustavnog suda BiH.

Ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, a posebno prema onoj posljednjoj u slučaju bivših inspektora CJB Banjaluka kojima je na gotovo identičan način ukinuta osuđujuća presuda, te su pušteni na slobodu, Vrhovni sud RS u narednom periodu treba donijeti odluku o puštanju iz pritvora Malića i ostalih nepravosnažno osuđenih specijalaca, te Olega Bande.

– Vrhovni sud još nije dobio ovu odluku Ustavnog suda BiH, a kada je dobije biće održana sjednica na kojoj će biti odlučeno o daljim koracima – izjavila je portparol Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Advokati čekaju rješenje

Advokat Aleksandra Metlić izjavila je da bi rješenje Ustavnog suda BiH advokatima trebalo biti uručeno u narednim danima.

Mektić nije željela detaljnije komentarisati odluku suda dok ne dobije kompletno rješenje, ali prema mišljenju njenih kolega stvar je i više nego jasna – specijalcima bi trebao biti ukinut pritvor.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *