Bijeljinci za pljačku angažovali lopove iz Srbije

Hronika

Protiv Vajka Kneževića zvanog Bizi i Dušana Lukića Okružni sud u Bijeljini potvrdio je optužnice zbog sumnje da su do detalja organizovali pljačku više od 160.000 maraka, a zatim angažovali dvojicu Srbijanaca koji su je izveli, saznaje Srpskainfo.

Prema optužnici, Knežević je znao da Ljubo Simikić ima veću količinu novca u svojoj kući u mjestu Gornji Mačkovac kod Lopara, pa je krenuo u organizaciju pljačke.

Knežević se više puta telefonom čuo sa Lukićem, sa kojim se od ranije poznaje i bili su u dobrim odnosima.

– Knežević je zatim Lukiću ispričao da se u Simikićevoj kući nalazi veća količina novca i da ima namjeru da je opljačka. Zatim je od Lukića zatražio da mu preporuči dvije osobe koje bi mu mogle pomoći u tome – navedeno je u optužnici.

Prevoz

Lukić mu je obećao da će vidjeti šta može da uradi, a potom ga obavijestio da ima dva čovjeka koje je poslao da dođu u Bijeljinu.

– Zatim su iz Srbije došli Zoran Banković i Radovan Moldovaj. Knežević ih nije poznavao, a sačekao ih je u noći između 7. i 8. juna ove godine kod Nešković pumpe, preko puta „Fisa“ na ulazu u Bijeljinu. On ih je zatim upitao da li su oni Duletove kolege, misleći na Lukića, a kada su potvrdili, prešli su u Kneževićev automobil „golf 5“ – precizirano je u optužnici.

On ih je zatim odvezao u Gornji Mačkovac do kuće Simikića i tom prilikom ih upoznao sa namjerom i planom obijanja kuće.

– Kada su došli u neposrednu blizinu kuće, istu im je pokazao i ostavio ih, a on se sa svojim vozilom vratio prema Loparama. Prije toga su se dogovorili da će nakon izvjesnog vremena, kada ga pozovu, doći po njih, pa je tako i učinio – pojašnjeno je u optužnici.

Isplata

Moldovaj i Banković su zatim tokom noći otišli do kuće Simikića i uz pomoć alata razvalili aluminijska vrata na prizemlju kuće. Oni su izbili panel na vratima i tako napravili otvor 32,5 puta 40 centimetara i kroz njega ušli u kuću.

– U kući su ispreturali sve stvari i tom prilikom ukrali 80.000 švajcarskih franaka, 10.000 evra i oko 6.000 maraka. Pored toga, uzeli su šest ženskih zlatnih prstenova sa raznim ukrasima od žutog zlata, više zlatnih lančića sa privjescima, više muških zlatnih prstenova, tri zlatna dukata i drugi nakit – rekli su u tužilaštvu i precizirali da je nakit bio vrijedan oko 5.000 maraka.

Kada je Knežević došao po njih, sjeli su u automobil noseći kese u rukama. Kneževiću su rekli da su obili kuću i u njoj našli oko 80.000 švajcarskih franaka. Zatim je jedan od pljačkaša izbrojao 20.000 franaka i dao ih Knževiću, te još oko 1.000 maraka.

– Nakon toga ih je Knežević odvezao do njihovog automobila, pa su zajedno otišli do restorana „Dragstes“ u Bijeljini, gde su pozvali Lukića da dođe. On je rekao da neće doći jer je kasno, pa su se razišli – piše u optužnici.

U optužnici se dalje navodi da su ovom krađom Simikiću pričinili štetu od oko 163.000 maraka.

Otvorili svaki ormar

Ljubo Simikić je ranije ispričao da su provalnici u njegovim kućama zavirili u svaki ormar, pomjerili svaku stvar u svim sobama, tavanu i kuhinji.

– Tog vikenda, kada sam saznao da sam opljačkan, u subotu sam došao iz Švajcarske i po dolasku sam prvo htio da pokosim dvorište. Kada sam ušao u kuću, dočekao me šok, sve ispreturano, a na tavanu nije bilo predmeta koji nisu pomjerili. Ubrzo sam vidio da je provaljeno i u radionicu i drugu kuću koju sam počeo da pravim u blizini jer mi je prva na klizištu – kazao je opljačkani Simikić.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *