Presuda Oriću i Muhiću 30. novembra

Hronika

Odbrana Sabahudina Muhića zatražila je oslobađajuću presudu ocijenivši da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije dokazalo optužbe koje ga terete za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca, javio je BIRN BiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo je za 30. novembar izricanje presude.

Muhić je kao pripadnik Armije BiH optužen s Naserom Orićem, bivšim komandantom snaga Armije BiH u Srebrenici.

Odbrana je u završnoj riječi analizirala dvije tačke optužnice koje Muhića terete da je s Orićem ubio dvojicu ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Advokat Sabina Mehić naglasila je nedosljednosti zaštićenog svjedoka O-1 kad je riječ o ubistvu Milutina Miloševića u bratunačkom selu Lolići.

Ona je navela da je O-1 jednom izjavio da je, nakon što je Orić pucao u Miloševića, Muhić odmah pritrčao prema tijelu i ispalio rafal, a drugi put je kazao da je to učinio nakon tri do pet minuta.

– Kada je upitan da objasni razliku u iskazu, svjedok je dao treću verziju događaja i rekao da je pucao Orić, pa Mrčo, pa da se Mrčo još jednom vratio. Da ovo nije tragično za ova dva čovjeka koja ovdje sjede, bilo bi smiješno – ocijenila je Mehićeva.
Ona je dodala da Tužilaštvo nije dokazalo ni u kakvom je stanju Milošević bio nakon što je Orić navodno pucao u njega, odnosno kakva je uzročno-posljedična veza između pucanja i smrti.

Mehić je naglasila da je tek na suđenju O-1 pravilno izgovorio ime optuženog, dok je u ranijim iskazima spominjao druge osobe.

Prema odbrani, svjedokinja Radmila Nikolić takođe je bila neuvjerljiva jer je u istrazi spominjala drugu osobu kao odgovornu za smrt Miloševića, dok je na suđenju ubistvo pripisala Oriću i Muhiću.

Mehić je navela da je slična situacija i s ubistvom Mitra Savića u srebreničkom selu Kunjerac u decembru 1992.

Podsjetila je da je O-1 pred Apelacionim vijećem kazao da je samo Orić pucao u Savića, a kada ga je tužilac pitao da objasni zbog čega je ranije spominjao i Muhića, svjedok je davao različita objašnjenja.

Jedno od njih je bilo da imaju zajedničkog rođaka. Mehić je rekla da je ostalo nejasno i kojoj grupi boraca je pripadao Muhić. Ranije je Orićeva odbrana takođe zatražila oslobađajuću presudu, dok je Tužilaštvo zatražilo da budu proglašeni krivim.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optuženi za ove zločine.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *