Akcija “Bosfor”: Uhapšeno šest krijumčara migranata iz Turske i Sirije

Hronika

Pretresi i lišenja slobode realizovani su u BiH i Hrvatskoj, a meta akcije su osobe osumnjičene da su za novac krijumčarile ilegalne emigrante sa područja Turske i Sirije u zemlje Zapadne Europe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Po nalogu Tužilaštva BiH u saradnji sa Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, više desetina policijskih službenika učestvuje u složenoj međunarodnoj operaciji kodnog naziva „Bosfor“.

Postupajući tužilac Tužilašztva BiH, nalazi se u sjedištu Granične policije, odakle se koordiniše svim aktivnostima na terenu.

U akciji učestvuje više zemalja, a usmjerena je na osobe osumnjičene da su organizovano, planski i za velike novčane iznose vršile krijumčarenje ilegalnih emigranata sa područja Turske i Sirije preko BiH i Hrvatske, prema zemljama EU.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni organizovali ilegalni transport više desetina ilegalnih emigranata, oba pola i različitih staorsnih grupa, koje su za velike novčane iznose, koji su dostizali i više hiljada evra, krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje Zapadne Europe.

Tokom akcije, institucije iz BiH u stalnom su kontaktu sa kolegama u Republici Hrvatskoj.

U Bosni i Hercegovini organizovani su pretresi na 6 lokacija i lišeno je slobode 6 osoba, dok se u Hrvatskoj provodi akcija na 14 lokacija.

Među osumnjičenima u ovoj međunarodnoj grupi, koja je djelovala na području nekoliko zemalja, nalaze se državljani BiH, Hrvatske, kao i državljani Turske koji su među organizatorima ovih nezakonitih aktivnosti.

Akcija „Bosfor“, odlučan je korak u borbi protiv ilegalnih migracija sa područja Bliskog Istoka, koja je provedena na međunarodnom nivou, po najvišim istražiteljskim i policijskim standardima, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Osobe lišene slobode u BiH biće predate postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom. Nije poznato u kojim dijelovima BiH je akcija realizovana.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *