Policija u Jajcu brutalno pretukla mladića iz Mrkonjić Grada (FOTO)

Hronika

Milan Đundić (23) iz Mrkonjić Grada tvrdi da ga je policija brutalno pretukla nakon što je u četvrtak popodne zaustavljen zbog više saobraćajnih prekršaja nedaleko od Jajca. Iz MUP-a SB Kantona tvrde da je mladić bježao policiji 18 kilometara i da je vozio pod uticajem alkohola.

Đundić priznaje da se nije zaustavio na prvi znak policije u mjestu Mile, jer za to, tvrdi, nije bilo uslova. Kaže da je stao na prvom proširenju kada je shvatio da ga policija slijedi. Kada je zaustavio vozilo policajci su uperili oružje u njega, a onda su ga, kako navodi, brutalno izvukli iz auta, vezali lisicama, oborili na zemlju i nemilosrdno udarali palicama i nogama.

-Već nakon mog zaustavljanja i otvaranja vrata došlo je do upotrebe sile. Policajci su koristili oružje, udaren sam nogom u glavu, oboren na šljunak, sa lisicama na rukama i vrijeđali su me na nacionalnoj osnovi bez i jednog truna otpora, tvrdi Đundić.

Iz policije Srednjobosanskog kantona navode da su policijski službenici PS Jajce u četvrtak, 13. aprila, oko 16,30 sati u mjestu Marjanovići, opština Jajce, pokušali da zaustave vozilo „VW-Jetta“, kojim je upravljao Đundić.

-Vozač se oglušio o znakove koji su mu davali policajci i dao se u bijeg, nakon čega je policijska patrola službenim vozilom krenula za njim. Vozaču su davani zvučni i svjetlosni signali /policijska sirena i rotaciona svjetla/, a zbog bježanja vozila obaviještene su sve policijske patrole u Jajcu i susjednom Donjem Vakufu, te je kompletno područje blokirano. Vozilo je tek nakon 18 kilometara bijega i policijske potjere, u mjestu Vinac, općina Jajce, zaustavljeno i kontrolisano, navodi se u odgovoru MUP-a SBK.

Policija navodi i da je prilikom kontrole ustanovljeno da je Đundić upravljao vozilom pod dejstvom alkohola /1,33 promila/, da je vozilo bilo neregistrovano, i da je imalo na sebi jednu registarsku oznaku, “koja pripada sasvim drugom vozilu”.

Đundić priznaje vožnju neregistrovanog vozila i prekršaje iz policijskog naloga, prema kojem mu je zabranjeno upravljanje vozilom u trajanju od 150 dana i treba da plati novčanu kaznu od 900 KM. Ipak, ističe nije bilo potrebe za fizičkim maltretiranjem i upotrebom prekomjerne sile.
Sve se, kako kaže, dešavalo na glavnom putu i pred brojnim svjedocima, koji su sve snimali telefonima.

-Ljudi su stali sa autima, bilo je 3-4 auta i snimali su. Sve je izgledalo kao da sam najveći kriminalac, a moje riječi može da potvrdi i prijatelj koji je bio samnom, dodaje Đundić.

Kaže da su ga policajci nakon toga priveli u stanicu i da su mu rekli da će mu “izaći u susret sa prekršajnim nalogom” ali da on treba da ćuti o svemu. Vozilo mu je oduzeto. Đundić je istog dana pregledan u Domu zdravlja u Mrkonjić Gradu, gdje su mu ljekari konstatovali povrede glave, leđa i nogu,nakon čega su obavijestili mrkonjićku policiju.

Tvrdi i da je u petak dobio anonimni poziv sa skrivenog broja, u kome mu je zaprijećeno da će “sve učiniti da ga strpaju u zatvor”, ako se bude žalio medijima i podnio prijavu protiv policajaca.

Na naš upit, iz policije SBK su rekli da Đundić, “ako smatra da je bilo prekomjerne upotrebe sile, treba da se obrati unutrašnjoj kontroli kantonalnog MUP-a”.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *