Banjaluka: Povrijeđenog radnika sa stuba skidali dizalicom

Hronika

Trojica radnika preduzeća „BM Gradnja“ povređena su u ponedeljak prilikom radova na zgradi u Ulici Ive Andrića u Banjaluci. Kako “EuroBlic” nezvanično saznaje, povređeni su radnici Duško Vukobrat (33) iz Prijedora, Zdravko Drljača (66) i Rajko Ćopić (52) iz Banjaluke.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da im je u 16.20 prijavljeno da je na gradilištu usled izlivanja betona došlo do pucanja stubova, a zatim i do urušenja ploče. Tom prilikom su tri osobe zadobile povrede.

– Uviđaju je prisustvovao i inspektor Inspektorata Republike Srpske, a o svim okolostima je upoznat dežurni tužilac koji je naložio da se ispitaju sve okolnosti zbog sumnje da je izvršeno krivično delo stvaranje opasnosti nepropisnim izvođenjem građevinskih radova – rekla je portparol PU Banjaluka, Marija Markanović.

Jedan od stanara Ulice Ivo Andrić ispričao je da na ovom gradilištu već mesecima skoro svaki dan ima desetak radnika koji prave zgradu.

– Nešto posle 16 časova čula se neka lomljavina i izašao sam iz kuće da vidim šta se dešava. Čim sam izašao video sam da su radnici popadali sa gradišlišta i da ih je nekoliko povređeno. Jedan od povređenih radnika, ostao je da visi na stubu i nije mogao nikako sići kada je došla ekipa Hitne pomoći – ispričao je ovaj očevidac.

On kaže da su ga zatim uz pomoć dizalice spustili sa stuba i da su ga odvezla kola Hitne pomoći. Prema njegovim rečima niko od radnika nije izgledao kao da je životno ugrožen.

– Video sam da su jednom od radnika lekari stavili okovratnik i da su mu pomogli da sedne u njihovo vozilo. Ostali radnici su sami ušli u kola Hitne pomoći i zatim su otišli u bolnicu – ispričao je naš sagovornik.

On je istakao da je čuo da je neko pričao da je uzrok nesreće to što je pukla oplata prilikom izlevanja betona i da ona nije bila dobro obezbeđena.

Juče na mestu gde se desila nesreća nismo zatekli radnike, već samo urušenu građevinu, a brojni prolaznici su zastajali i raspitivali se o tome šta se desilo i u kakvom stanju su radnici.

Vlasnik firme „GM gradnja“, Dragan Grbić, ispričao je da su u ovoj nesreći lakše povređena tri radnika, koji su po njegovim rečima, samo ogrebani.

– Ništa strašno se nije desilo i odmah nastavljamo sa radovima. Ovo je prva nesreća koju sam imao u 17 godina rada mog preduzeća – istakao je Grbić.

Međutim, u UKC RS su rekli, navodeći inicijale, da je Vukobrat u ovoj nesreći zadobio kontuzije grudnog koša, karlice i abdomena.

– Pacijent Ćopić je zadobio iščašenje levog stopala, kontuzije levog lakta, levog kuka i lumbalne kičme, dok je Drljača prošao sa povredom levog skočnog zgloba – rekli su u bolnici.

Zabranjeno dalje izvođenje radova

Republički inspektor rada je započeo kontrolu na gradilištu i zabranio dalje izvođenje radova dok se ne utvrdi činje nično stanje.

– U oblasti zaštite na radu ove godine smo obavili 1.240 kontrola u različitim delatnostima. Kao jedna od najrizičnih delatnosti izdvaja se građevinarstvo i toj oblasti posvećujemo posebnu pažnju. Najčešči propusti su se odnosili na organizovanje poslova zaštite na radu, periodični pregledi opreme, osposobljavanja radnika i slično – rekli su u Inspektoratu RS.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *