Bihać: Optužnica protiv 13 osoba zbog zloupotreba u zapošljavanju

Hronika

Opštinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv 13 osoba zbog zloupotreba u Službi za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona.

Optužnica je podignuta protiv Mesuda Mešića, Edina Ferizovića, Ananda Bakala, Rame Sulića, Senada Smajića, Elvedine Nadarević-Kurić, Abida Hadžića, Diliste Međedović, Emina Skenderovića, Medine Kurić, Aide Piralić, Jasmina Prošića i Amenara Muratagića, prenosi Birn.

Kantonalno tužilaštvo ih tereti da su kao zaposleni u Službi za zapošljavanje USK, odnosno u svojstvu direktora i šefova službi ili službenika Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, počinili više krivičnih djela zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Optužnica ih tereti da su od 2009. do 2012. godine počinili niz krivičnih djela zloupotrebe položaja kao što su nezakonita zapošljavanja većeg broja lica, falsifikovanje službenih isprava, nezakonita uvećavanja vlastitih plata na štetu službe, zaključivanje fiktivnih ugovora o radu sa pojedincima kojima su isplaćivane plate, a nisu radili, kao i niz drugih kriminalnih djela.

U akciji je uhapšen i kantonalni inspektor rada Amenar Muratagić koji je osumnjičen da je izvršio uvid u nezakonita zapošljavanja, ali je odbio da bilo šta preduzme.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *