“Banjalučanke” proslavljaju Svjetski dan muzike

Kultura

Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ i ove godine pridružiće se globalnom obilježavanju 21. juna – Svjetskog dana muzike.

Uz brojne gradske ansamble koji će aktivno učestvovati u cjelodnevnom muzičkom programu, „Banjalučanke“ će održati jednočasovni koncert u prostoru Muzičkog paviljona parka „Petar Kočić“ sutra od 21.00 čas.

– Repertoarska raznovrsnost i visok nivo izvođenja najrazličitijih muzičkih stilova i žanrova koji se kreću od djela starih majstora renesanse pa sve do zahtjevnih kompozicija savremene vokalne literature, postali su jedna od najznačajnijih odrednica hora „Banjalučanke“. Imajući u vidu da je u pitanju nastup na otvorenom i da zajedno sa drugim ansamblima slavimo Dan muzike, koncert će ovaj put konceptualno obuhvatiti popularniji program i izvođački najatraktivnije kompozicije iz našeg bogatog repertoara. To znači da će svi oni koji to veče budu u prilici da prisustvuju našem koncertu moći uživati u efektnim i za naš hor namjenski aranžiranim melodijama tradicionalne muzike Balkana kao i u horskim obradama velikih svjetskih i domaćih hitova popularne i fimske muzike – rekao je Mladen Matović kompozitor i dirigent hora „Banjalučanke“.

Specijalni gosti koncerta biće članovi gudačkog kvarteta „Palladio“.

Pored želje da što veći broj građana Banjaluke prisustvuje ovom događaju, koncert hora u parku „Petar Kočić“ je zamišljen i kao svojevrsni koncertni ispraćaj ansambla na Svjetsku horsku Olimpijadu, najveće i najznačajnije planetarno horsko takmičenje, koje će se u organizaciji Svjetske horske asocijacije održati u Južnoafričkoj Republici, u periodu od 4. do 14. jula.

Pored pokrovitelja Grada Banjaluka, koncert su podržale kompanija m:tel i Lutrija RS.

Svjetski dan muzike ustanovljen je na prijedlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa koji je obavljajući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju, amaterski ili profesionalno, neki instrument, pjevaju u horovima, samo za „svoju dušu“ ili na ulici za prolaznike. Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti, potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, danas ovaj praznik proslavlja više od 100 zemalja.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *