Kontrola subjekata sa velikim požarnim opterećenjem

Društvo

Republička inspekcija za zaštitu od požara u ovoj godini izvršila je ukupno 680 kontrola, a posebna pažnja usmjerena je na privredne subjekte sa velikim požarnim opterećenjem, kao što su rafinerije, termoelektrane i drugi proizvodni objekti.

Takođe, permanentno se vrši kontrola javnih objekata u kojima radi ili boravi veći broj ljudi, kao što su trgovački centri, sportski, kulturni, ugostiteljski objekti, zdravstvene ustanove, vaspitno-obrazovne ustanove…

U 218 slučajeva utvrđeno je da subjekti nisu redovno sprovodili sve propisane mjere zaštite od požara, te su inspektori donijeli 222 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izdali 20 prekršajnih naloga.

– U ovoj oblasti nadzora izražen je problem kontrole stambenih objekata kod kojih nisu formirane zajednice etažnih vlasnika, kao i kontrole ispravnosti električnih instalacija i nepostojanja gromobranskih instalacija kod individualnih stambenih objekata, gdje su najčešći uzrok požara upravo oštećenja na električnim instalacijama – saopštili su iz Inspektorata RS.

Dolaskom topolijeg vremena i povećanjem rizika od požara, republička inspekcija za zaštitu od požara u saradnji sa šumarskom inspekcijom vrši preventivni obilazak opština, šumskih uprava i gazdinstava.

Cilj preventivnog nadzora je sagledavanje tehničke opremljenosti i nivoa organizacije zaštite i spremnosti za gašenje šumskih požara.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *