Specijalni program Jazz festa u spektakularnoj Vijećnici

Kultura

Prvi put, a povodom 20. godišnjice festivala, Jazz Fest Sarajevo u spektakularnom prostoru sarajevske Vijećnice organizuje poseban festivalski program koji će činiti i dva ponoćna i dva popodnevna koncerta – premijere projekata bosanskohercegovačkih, regionalnih i međunarodnih umjetnika.

Već prvog dana festivala, nešto prije ponoći koncert će održati sjajni pijanista Nitai Hershkovits koji je prije dvije godine na Jazz Festu nastupio u triju Avishaija Cohena. U međuvremenu, Nitai se posvetio solo karijeri i početkom godine objavio album “I Asked You A Question”, izvanredno primljen od kritike i publike koje ne štede riječi hvale ni za autora ni za album čiji će repertoar biti izveden na sarajevskom koncertu.

I narednog dana, 3. novembra, Jazz Fest predstavlja još jedan izniman solo projekat – Matija svira Arsena, svojevrsni omaž Jazz Festa Arsenu Dediću kojim se odaje počast jednom od najvećih umjetnika regije ali i obilježava 20 godina od prvog nastupa Matije Dedića na festivalu, i to upravo projektom koji se na regionalnoj sceni smatra najuspješnijim klavirskim solo albumom u istoriji. Uz to, biće održana i promocija novog izdanja prve zbirke pjesama Arsena Dedića “Brod u boci”.

Za subotu, 5. novembar, Jazz Fest planira još dva premijerna koncerta: u 15.00 sati biće izveden zajednički koncert vokalistice Tijane Vignjević i violončelistice Belme Alić, a u 16.00 i premijerni koncert gitariste Miroslava Tadića i harmonikašice Merime Ključo. Oba koncerta donose uzbudljivu novu interpretaciju tradicionalne muzike Balkana koju ne treba propustiti.

Četvrtog novembra u Vijećnici će biti održana tri programa: radionica Markusa Stockhausena “Silence and Singing”, predavanje Djanga Batesa “How Dare You Play Music In A Classroom” te prezentacija Francesca Martinellija koji će predstaviti knjigu “The Shared Roots Of European Jazz”.

Kapacitet aule i svečane sale Gradske vijećnice je ograničen, a pojedinačne ulaznice ili komplet ulaznica za sva četiri koncerta, možete kupiti ili rezervirati na zvaničnoj festivalskoj stranici www.jazzfest.ba.

Ulaz na predavanje, radionicu i prezentaciju knjige je besplatan uz prethodnu rezervaciju.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *