Banjaluka: Za kulturu izdvojeno 700 hiljada KM

Kultura

Grad Banjaluka će za projekte u oblasti kulture u ovoj godini obezbijediti grantove u iznosu od oko 700.000 KM, što je za oko 200.000 KM više u odnosu na prošlu godinu.

“U prvom kvartalu trebalo bi da bude donesena i nova strategija kulture, prva u poslijeratnom periodu, i upravo je za projekte iz tog dokumenta planirano 200.000 KM, koji će biti raspoređeni po javnom pozivu”, saopšteno je iz Gradske uprave.

Strategija u oblasti kulture ujedno je i integralni dio aplikacije za kandidaturu Banjaluke za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, najvažnijeg strateškog cilja u oblasti kulture u posljednjih nekoliko decenija.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić, rekla je da je od ukupnog budžeta za kulturu – 200.000 KM namijenjeno za manifestacije koje su u kalendaru za ovu godinu, 180.000 KM za kulturno- umjetnički amaterizam i 72.000 KM za programe i projekte u oblasti kulture.

Trivićeva je dodala da je dio projekata za koje je planirana podrška u ovoj godini, uvršten u kalendar manifestacija u oblasti kulture.

NJima će, kako je naglasila, biti pružena podrška na različite načine, od novčane, ustupanjem prostora, ali i dijelom putem promocije.

Trivićeva je istakla da je važno da ti programi zadovoljavaju kulturne i manifestacione potrebe građana, a da s druge strane privuku što veći broj turista.

U kalendaru za ovu godinu proširena je lista manifestacija od interesa za grad, tako da će ukupno 32 manifestacije dobiti podršku.

Trivićeva je navela da su manifestacije u kalendaru svrstane u dvije grupe, te da su prvoj grupi manifestacije koje imaju tradiciju, međunarodni karakter, te one sa višednevnim programom.

“U drugoj grupi su manifestacije sa užom ciljnom grupom koje su jednodnevne ili traju po projektu, okupljaju manju ciljnu grupu, ali su jednako važne i u interesu građana i kulture”, naglašava Trivićeva.

Ona je dodala da su u okviru kalendara planirana posebna sredstva za manifestaciju “Kočićev zbor”, za koju je grad dobio zeleno svjetlo od Vlade Republike Srpske da je organizuje ove, ali i narednih godina.

Ostale manifestacije moći će se biti prijavljene za grant za stvaralaštvo u oblasti kulture, koji je isključivo usmjeren strukovnim udruženjima za kulturu.

“Na ovaj način uključeni su i svi proizvodi u kulturi koji se tiču i nekih novih medija, multimedijalnosti, intermedijalnosti i uopšte neki novi formati izražavanja u kulturi”, kaže Trivićeva.

Ona je istakla da će se na javni poziv koji će biti raspisan u februaru moći prijaviti subjekti iz oblasti kulture sa projektima iz oblasti likovnog stvaralaštva, muzičko – scenskog stvaralaštva, filmske umjetnosti i audio -vizuelnih programa, pozorišne umjetnosti i književnog stvaralaštva.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *