Maćehinski prema kulturi: Banjaluka ostaje bez festivala animiranog filma!?

Kultura

Nakon deset uspješnih godina, banjalučki Međunarodni festival animiranog filma bi mogao da bude ugašen i to zbog nerazumijevanja gradske vlasti i nespremnosti da finansijski snažnije podrži ovaj kulturni projekat.

Skupština grada Banjaluka je na sjednici održanoj 22. i 23. decembra 2017. godine usvojila Kalendar kulturnih manifestacija za 2018. godinu u koji je uvršten i Međunarodni festival animiranog filma “Banja Luka 2018”, za koji je predviđena finansijska podrška od svega 9.000 KM.

Gradska uprava je o ovoj odluci obavijestila organizatora Festivala, Asocijaciju za vizuelne umjetnosti “Feniks art” koja je i prošlogodišnji festival uspjela da organizuje uz minimalnu podršku Grada.

U Asocijaciji su veoma iznenađni odlukom da se Festivalu i ove godine dodjele sredstva u visini prošlogodišnjih, pogotovo što je gradska vlast najavila da Banjaluka namjerava biti Evropska prestonica kulture 2024.

– Tri godine smo strpljivo čekali da se taj odnos promijeni, pogotovo nakon stavljanja kulture u fokus zbog težnje da ovaj grad postane Evropska prestonica kulture. Ali, sada je potpuno jasna strategija i u kom pravcu će to sve ići – stvaranje što više manjih “kulturnih” dešavanja, sa aspektom na lokalne marketinčke oblike “kulture” koji bi trebalo da budu masovno posjećeni. Tipičan primjer je “Ćevap fest”, gastro-događaj snažno prožet kulturnim tradicionalizmom, što i jeste prioriteni cilj oblikovanja ovdašnjih kulturnih manifestacija. Mi se očigledno ne uklapamo u taj koncept, rekao je za Istinito Goran Dujaković, direktor Festivala.

Dujaković: Ovdje se više nema šta očekivati!

Smatra da ta odluka pokazuje kakav je odnos gradske vlasti prema kulturi i onom što ovaj grad želi da postane.

– Ovdje takođe treba voditi računa da je Međunarodni festival animiranog filma manifestacija internacionalnog karaktera, na koji pristigne preko 600 filmova, i da festival ovog tipa ima određenu organizaciju koju je potrebno finansirati. Ne treba je porediti sa nekim drugim ovdašnjim manifestacijama koje su lokalnog značaja, ističe Dujaković.

Najavljuje da će uskoro zasjedati upravni odbor Asocijacije i odlučiti šta će dalje biti preduzeto.

– Vrlo vjerovatna opcija je gašenje festivala, i to poslije deset godina održavanja. Sada se zaista pokazalo da naši napori više nemaju smisla i da je besmisleno u ovakvim okolnostima festival dalje održavati. Ovdje se više nema šta očekivati, ogorčen je Dujaković.

Deset uspješnih godina

Međunarodni festival animiranog filma je u proteklih deset godina u Banjaluku donio nekoliko hiljada filmova. U prvih pet godina na Festivalu su gostovali najznačajniji animatori današnjice. Tako je 2009. godine prvi put na svijetu upravo ovdje prikazan “Animirani film Trećeg rajha”. Podržan je od strane Svjetske asocijacije za animirani film (ASIFA) i kao takav ušao u mrežu najznačajnijih evropskih festivala animiranog filma(koalicija Cartoon d'or).

– Festival u nazivu nosi ime ovog grada i tako na najbolji mogući način promoviše Banjaluku na međunarodnom planu. Sa druge strane, postojanje festivala uticalo je i na pokretanje smjera animiranog filma na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, gdje se prvi put školuju profesionalni animatori na teritoriji Bosne i Hercegovine. U tom smislu pojavljuju se i prvi animirani filmovi iz Republike Srpske koje afirmišemo na festivalu, objašnjava Dujaković.

Posebno naglašava da publika koja posljednjih godina masovno posjećuje takmičarske programe jasno pokazuje da sada ovdje postoji brojna publika koja voli animirani film i prati dešavanja na polju svjetske autorske animacije.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *