Filmski kampus na Palama od 10. do 15. oktobra

Kultura

Ovogodišnji “Filmski kampus”, koji Kinoteka Republike Srpske organizuje od 10. do 15. oktobra, tradicionalno će biti otvoren na Palama, dok će najveći dio programa za studente, odnosno predavanja, master-klas, specijalne filmske projekcije i radionice biti održani u Andrićgradu.

Iz Kinoteke Republike Srpske saopšteno je da će u Andrićgradu učestvovati tridesetak studenata iz Repubike Srpske, Srbije i Crne Gore, te istaknuti filmski umjetnici, profesori filmskih akademija, istoričari filma i filmski arhivisti.

U prisustvu brojnih gostiju, “Kampus” će svečano biti otvoren u Kulturnom centru Pale 10. oktobra u 19.00 časova.

Nakon svečanog otvaranja premijerno će biti prikazan višestruko nagrađivani film “Ničije dete” scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, koji će prisustvovati premijernom prikazivanju filma i biti jedan od učesnika edukativnog programa “Kampusa”, a ulaz za publiku je slobodan.

Učesnici “Filmskog kampusa” – studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, provešće od 11. do 15. oktobra u Andrićgradu.

Tokom programa u Adnrićgradu studenti će u neposrednom kontaktu sa dokazanim filmskim stvaraocima, iskusnim pedagozima i istraživačima filma imati priliku za sticanje novih znanja i iskustava te međusobno druženje.

Prije odlaska u Andrićgrad, učesnici “Filmskog kampusa” posjetiće Filmski arhiv Kinoteke Republike Srpske na Palama, gdje će im biti predstavljen rad ove republičke ustanove kulture i sadržaji filmskog arhiva.

Generalni pokrovitelj “Filmskog kampusa” je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

Program su podržali Andrićgrad, Jugoslovenska kinoteka Beograd, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te brojni filmski umjetnici.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *