Festival monodrame donosi šest predstava

Kultura

Drugi festival monodrame mladog glumca, koji će se održati u sklopu 21. Tetar festa „Petar Kočić“ od 5. do 10. juna predstaviće publici šest predstava u izvođenju glumaca iz iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Ovogodišnji Festival organizovan je pod geslom „Da svako ostavi svoj trag“ uz šest monodrama u takmičarskom programu: „Mesto predgovora“ Save Šumanović, u izvođenju Mihajla Jovanovića, (Beograd,) „Da sam ja pozorište (spalila bih se)“ izbor tekstova više pisaca, u izvođenju Ene Radovanović(Banja Luka), „Nastasja Filipovna“ po romanu „Idiot“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u izvođenju Anđelije Rondović, Korifej teatar (Kolašin, Cetinje) „Na dan svođenja računa“, prema poeziji Jelisavete Bagrjane i Radeta Drainca, u izvođenju Marije Đajić, Poetski teatar BiT( Trebinje) Led“ Radoša Bajića, u izvođenju Bogdana Milojevića, Duo digital media(Kragujevac) i „Ko je to?“ autorski projekat Marka Vukosava( Banja Luka).

Selektor Festivala Doc. dr Ljiljana Čekić kaže da je uži izbor sačinjen iz 16 prijavljenih predstava u izvođenju diplomiranih mladih glumaca koji su zadivili svojom hrabrošću.

-Zadivljujuće je gledati sa kojom hrabrošću ili drskošću mladi umjetnici, s nevelikim scenskim iskustvom, ulaze u pozorišne projekte za koje mnogi stariji nemaju i nikada neće imati odvažnosti. Za mlade glumce ne postoji Olimp na koji nisu spremni da se popnu. Ili kako reče najveći od najvećih: „Biti spreman, to je sve“. A oni su bili spremni na rudarski rad i penjanje na najviše literarne Olimpe. Mnogi su se i popeli – rekla je Čekićka i dodala da je vezivna nit ovih šest predstava samo jedna a to je kvalitet.

-Među prijavljenim predstavama bilo je veoma različitih i po estetici, ali i po kvalitetu, najveća distinkcija se uočava u promišljanju teatra na osnovu glumačke škole iz koje dolaze. Iako u genezi našeg obrazovanja lako zaključujemo da sve glumačke škole izlaze ispod jednog šinjela, godine rada i stvaranje određene osobenosti sredine koja razvija mlade talente i od njih kleše glumačke individue, generisale su autentičan scenski rukopis. Usvojeno znanje, ali i stavovi ogledaju se u gotovo svakom segmentu rada mladih glumaca, čak i onda kada su kao studenti različitih akademija prošli trening istog pedagoga, čiji doprinos ne zavisi samo od realnog znanja, nego i vremena i posvećenosti, ali i sinteze sa specifičnim duhom sredine u kojoj radi određena umjetnička institucija –kaže selektorka.

Festival monodrame mladog glumca, kao integralni dio najznačajnije kulturne manifestacije u Republici Srpskoj, Teatar festa „Petar Kočić“, pokrenut je u vrijeme održavanja jubilarnog, dvadestog, festivala, 2017. godine.

S obzirom na dostignut umjetnički nivo premijernog festivala, koji je pred mlade stvaraoce postavio visoke estetske kriterijume, ova manifestacija se održava po drugi put u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

-Zaokružen glumac mora da prođe dobar glumački trening, da posjeduje bogatu imaginacija, empatiju, razvijenu fizičku i emocionalnu memoriju, razne vještine, oplemenjenu kulturu govora i još mnogo toga, ali i obrazovanje. Široko i analitično. Ponekad, nažalost, krivicom dramskih pedagoga, neki djelići nedostaju. Cjelina je tu, ali…Nije teško uočiti koja škola od mladih ljudi pravi umjetnike-intelektualce, a koja ih svodi na nivo glumaca-zanatlija nespremnih za dublje analize i speleologiju vlastitih duša. Ali bez obzira na poziciju sa koje su krenuli, obuku koju su prošli, pred njima su vrijeme i rad i niko ne može znati gdje je i koliki je čiji beskraj-rekla je Liljana Čekić na temu važnosti djelovanja mladig glumaca na Teatar festu „Petar Kočić“.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *