Zabraniti predstavu je isto što i zabraniti vjerski obred

Kultura

Među brojnim građanima koji su se večeras okupili ispred Narodnog pozirišta u Sarajevu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo otkazivanjem predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” našla se i bosanskohercegovačka glumica Jasna Diklić.

“Ja mislim da je ovo kraj i mislim da je ovo početak nečega što je strašno. Ovo zabraniti ‘na neviđeno’ je neprimjereno demokratiji, umjetničkom činu, običnim ljudima koji žele ući u teatar. To bi isto bilo kao kada bismo onima koji su nama zabranili predstavu zabranili njihove zadatke poput misa, propovijedi i drugih religijskih obreda”, rekla je Diklić

Ona je dodala kako dešavanja oko predstave redatelja Olivera Frljića predstavlja atak na svjetovni stav i ističe kako je to strašno i neprihvatljivo.

“Žao mi je što je MESS, razumljivo, odlučio da se ne upušta u neke eventualne posljedice. Ovo je mogla biti provjera našeg odnosa prema ovakvima koji neće da čuju kritiku na hipokriziju u svim društvenim kategorijama”, kazala je poznata sarajevska glumica.

“Ja ću sada ovdje da stojim i čekam, da svojim bićem i tijelom branim svoju profesiju i umjetnost u gradu Sarajevu koji je uvijek to znao cijeniti. Neću dozvoliti da to bude nešto što će biti normalno – da se zabranjuju slobodarske ideje”, zaključila je Diklić.

Podsjećamo, rukovodstvo festivala MESS odlučilo je otkazati javno prikazivanje predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” zbog niza kritika i prijetnji zbog njenog navodno uvredljivog sadržaja. Predstava će umjesto toga biti prikazana samo pred žirijem MESS-a.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *