Revija austrijskog kratkog filma u Narodnom pozorištu RS

Kultura

Na maloj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske “Petar Kočić”, u srijedu 23. maja, od 20.00 časova, održava se Revija austrijskih kratkih filmova.

ALL THE TIRED HORSES
Sebastian Mayr, AT 2017, 24 min.

Elis i Jozef su u ranim tridesetim i žive u Beču. Njihov prijatelj Petar pozvao je njih i još jedan par da proslave novu godinu u jednoj planinskoj kući. Radi boljeg upoznavanja, Elis i Jozef odluče da ih prije toga pozovu na večeru. Nakon što Petar i Uli kratkoročno otkazuju svoj dolazak, priča poprima obrti i postaje večera sa nepoznatim ljudima. Vode se diskusije o temama koje zanimaju Elis i Jozef. Da li je Berlin zaista najatraktivniji grad Evrope, kakva je budućnost monogamije, aplikacija za ljubavne spojeve i šta to bijaše – smisao života? Tokom diskusije se upoznaju bolje nego što to očekuju. Prije nego li pojedu dezert, postaje jasno, da ova večera i nije lako probavljiva.

IN ERSTER LINIE
Veronika Schubert, AT 2016, 6 min.

Obrisi linija pokreta oblaka ugravirane su na 3000 staklenih pločica. Čini se kao da se radi o liniji razgraničenja koja se na državnoj karti stalno mijenja. Audio snimak je isječak tv zvukova koji su snimljeni septembra 2015. godine, kada su nekoliko hiljada izbjeglica stigli u Austriju. Kolaž zvukova oslikava bespomoćnost i nesposobnost austrijske Vlade i neslogu na evropskom nivou. Političari su puni praznih fraza i klišea, a tv emituje uvijek iste formulacije. Ovaj video prikazuje moju srdžbu zbog manjka solidarnosti, posvećenosti, pomoći i empatije prema ljudima.

MATHIAS
Clara Stern, AT 2017, 30 min.

Matijas je transrodna osoba. Iako odlučno stoji iza svoje odluke, mora prvo da se snađe u svom novom životu i poslu. Odnos prema njegovoj djevojci Mariji takođe se promijenio njegovom tranzicijom.

BULLETPROOF
Florian Kindlinger, Peter Kutin, AT 2017, 9 min.

U drugoj polovini prošlog vijeka pozorišta su pokušala da prekinu jaz između pozornice i publike – nazvali su to četvrti zid –; na taj način današnji ekrani i algoritmi, koji se kriju iz njega, dovode do toga da su današnje generacije suočene sa potpuno novim i ozbiljnim pitanjima. Problemi globalno povezanog svijeta samo prividno su prikazani na ovoj strani ekrana. Svi mi nalazimo se ispred, odnosno iza ovog petog zida, i nije uopšte sigurno da li će taj zid izdržati i popustiti.

NELLY
Chris Raiber, AT 2017, 17 min.

Zima je. Pao je snijeg. Auto se kreće putem. Za volanom sjedi trinaestogodišnja Neli. Želi da ode svojoj kući. No do cilja se u njenoj glavi vrte tri pitanja, vezana za dva ključa, za toranj za
skakanje i srce koje lupa od uzbuđenja.

RHAPSODARIDDIM
Jessica Hausner, Markus Binder, AT 2017, 2 min.

RHAPSODARIDDIM je dio beskrajne pjesme iz knjige Revija skraćenog radnog vremena (Teilzeitrevue), Markusa Bindera, koju je početkom 2017. godine objavila izdavačka kuća Verbrecher iz Berlina. Autor je postavio muziku prema uzoru na video hit Oida iz 2015. godine, u režiji Džesike Hausner realizovan je kao plesni performans P.D. Fincija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *