Venecija polako uzima primat Kanu?

Kultura

Filmski kritičari imaju mnogo veća očekivanja od ovogodišnjeg Venecijanskog festivala u odnosu na filmove viđene u Kanu, a mnogi ukazuju da je tokom posljednjih godina Venecija preuzela prvo mjesto na listi festivala po kvalitetu filmova.

Mnoge filmadžije tvrde da je ovogodišnja kanska ponuda bila veoma prosječna i bez velikih ostvarenja.

Oni navode svega nekoliko naslova vrijednih pažnje: “Hladni rat” Pavela Pavlikovskog, “Blek Klansmen” Spajka Lija ili novi film talentovane Libanke Nadine Labaki “Kapernaum”.

Kao i proteklih, i ove godine se u Veneciji očekuje niz zanimljivih ostvarenja, koja nisu prikazana na ovogodišnjem Kanu.

Prije svega, mnogi se nadaju da će vidjeti filmove: “Sestre-Braća” Žaka Odijara, kanskog laureata, i “Paterlo” Majka Lija, o mančesterskom masakru iz 1819. godine.

LJubitelji filma vjeruju da bi se u zvaničnom programu Venecijanskog festivala mogli naći i: ostvarenje Damijena Šazela o Nilu Armstrongu “Prvi čovjek”, zatim “Favorit” Grka Jorgosa Latimosa, dosadašnjeg kanskog laureata.

Očekuje se i “Sanset” Mađara Lasla Nemeša, koji je osvojio srca filmskih zaljubljenika ostvarenjem “Saulov sin”.

U Veneciji bi se mogao pojaviti i sada čuveni njemački autor Florijan Henkel fon Donesmark poznat po ostvarenju “Životi drugih”, koji sada ima novi film “Rad bez autora”, kao i Japanka Naomi Kavase sa ostvarenjem “Vizija”.

Mada će tek krajem juna biti poznati učesnici Venecijanskog filmskog festivala, licitacija sa mogućim imenima autora i filmova i dalje traje, navode filmski časopisi.

Ono što je vidljivo jeste činjenica da mnogi dosadašnji kanski učesnici sve češće završavaju u Veneciji.

Da li je riječ o izboru kanskih selektora ili je riječ o odlukama autora – nije sasvim jasno. Ali, očekuje se jak i kvalitetan Venecijanski filmski festival, koji tradicionalno počinje i traje u prvim danima septembra.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *