Zbog nedostatka novca Festival animiranog filma u skraćenom izdanju

Kultura

Deveto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma „Banjaluka 2016“ ove godine će biti održano u skraćenom izdanju, od 23. do 26. oktobra, potvrdio je Goran Dujaković, direktor festivala.

On je rekao da su, s obzirom da je izostala podrška Festivalu od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i neobjavljivanja rezultata konkursa za filmske festivale, organizatori primorani da ga skrate sa šest na četiri dana. Dujaković je rekao da je otkazana većine pratećih programa, radionica i promocija. Takođe, otkazan je boravak većine gostiju festivala. Održavanje ovogodišnjeg Festivala animiranog filma podržao je grad Banjaluka sa 8.000 KM.

– Jedina sredstva sa kojima ove godine raspolažemo su upravo 8 000 KM koji je grad Banjaluka izdvojio, a to je naravno uslovilo izgled festivala ove godine. Značajno smo redukovali program, otkazali dosta sadržaja i gostiju koji su trebali da dođu u Banjaluku – rekao je Dujaković.

U okviru redukovanog programa festivala biće prikazano pet blokova takmičarskog programa, kao i dva bloka filmova panorame. Članovi žirija koji će odlučiti pobjednika ove godine su Darko Kreč iz Hrvatske, Zijad Mehić iz BiH i Marija Milanović Lazarevski iz Srbije.

– U najbolje vrijeme festival je imao budžet preko 100 000 KM, dok sad radimo sa budžetom od 8 000 KM. Prije smo imali novčanu nagradu koja je bila 10 000 KM, dok sad nagrade nisu novčane. Prije su dolazili svjetska imena iz svijeta animacije, dok je sad to sve spalo na nivo vatrogasnih domova – kazao je Dujaković i dodao da je ovo za sad jedini filmski festival u Banjaluci.

Bez podrške vlasti budućnost bilo kakvog festivala je pod znakom pitanja, jer kada se pogleda struktura onih koji predstavljaju narod obično je kultura ta prva koja je na udaru kada se krešu budžeti.

– Traže način da mi sami odustanemo od organizovanja festivala, pogotovo što je ovo deveta godina i svi drugi sponzori su partijski povezani i ako neko kaže da se treba dati novac mi ćemo ga tad i dobiti. Sljedeće godine je deseti jubilarni festival i mi ćemo se potruditi da ga napravimo kako treba, jer smatram da ne može da bude gore nego što je sad, odnosno dosegli smo samo dno.

Od pratećih programa biće prikazana samo tri programa. „Zagreb film“ dolazi sa dva programa – “Zagrebačka škola animiranog filma i Oskar” u okviru kojeg će biti prikazana četiri filma: „Igra“ (1962) – Dušan Vukotić, „Lutka snova“ (1980) – Bob Godfrey, Zlatko Grgić, „Tup Tup“ (1973) – Nedeljko Dragić i Oskarom nagrađeni „Surogat“ (1961) – Dušana Vukotića.

Drugi program je sačinjen od dva bloka kultnih animiranih filmova “Profesora Baltazara”, izbor filmova iz prve dvije sezone produkcije, 1969. i 1971/72. godine.

Treći program je izbor ovogodišnjih evropskih animiranih filmova izabranih u okviru koalicije Cartoon d'or (najznačajniji evropski festivali animiranog filma), u kojoj banjalučki festival animacije participira od 2010. godine.

Na konkurs Međunarodnog festivala animiranog filma prijavilo se 478 filmova, iz 39 država. Komisija je izabrala 44 ostvarenja za glavni i 10 za dječiji takmičarski program.

Na pitanja u vezi sponzorisanja ovog festivala u Ministarstvu prosvjete i kulture RS još traže odgovore, pa ćemo ih objaviti kada ih dobijemo.

Srpskacafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *