“Festival srpskog folklora” u Banjaluci od 5. do 8. jula

Kultura

Ansambl narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“ Banja Luka organizuje treći po redu „Festival srpskog folklora“ od 5 do 8. jula na tvrđavi Kastel, sa početkom od 21 čas.

Otvaranje manifestacije, 5. jula, je rezervisano za cjelovečernji koncert ANIP „Masleša“ Banja Luka, kojim će biti obilježeno 70 godina postojanja i rada Ansambla.

Na jubilarnom koncertu nastupiće sve igračke grupe, od školice folklora do veterana, zatim veliki narodni orkestar ali i muška i ženska pjevačka grupa.

„U okivru ovog jubilarnog koncerta, sa posebnim tačkama, nastupiće i postave igrača, muzičara i pjevača koji su učestvovali u obilježavanju 50 i 60 godina postojanja Ansambla, te će ovom prilikom ponovo pokazati svoje umjeće uprkos višegodišnjoj pauzi“, saopštili su iz „Masleše“.

Drugo festivalsko veče, 6. jula, je predviđeno za nastup svih kulturno-umjetničkih društava, odnosno ansambala grada Banje Luke, i to: ANIP “Masleša”, KUD “Čajavec”, RKUD “Pelagić”, KUD “Piskavica”, KUD “Sveti Sava”, ANIP “Mladost”, KUD “Srpski Vitezovi”, KUD “14. Februar” i KUD “Opanak”.

Gosti iz Minhena, Kragujevca, Sremske Mitrovice i Trebinja će nastupiti u okviru treće večeri 7. jula, dok će posljednje četvrte večeri 8. jula građani imati priliku da uživaju u cjelovečernjem koncertu Nacionalnog ansambla Srbije „Kolo“, koji će svojim nastupom otvoriti ANIP „Masleša“.

„Izuzetna čast za naš Ansambl je što ponovo imamo priliku dijeliti scenu sa profesionalcima iz „Kola“, nakon što smo to već činili krajem prošle godine prilikom zajedničkog dvosedmičnog gostovanja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje su i započeli pregovori o saradnji povodom Festivala srpskog folklora 2018. Inače, i Kolo kao i Masleša ove godine obilježava 70 godina postojanja i rada što je dodatni razlog za građane da posjete Festival i uživaju u najkvalitetnijim izvođenjima srpskih igara i pjesama sa teritorija Republike Srpske i Republike Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Pokrovitelj festivala je Predsjednik RS, dok je značajna podrška ukazana od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Grada Banje Luke.

Realizaciju festivala pomogli su i mnogi sponzori, dok je medijski pokrovitelj Radio-televizija Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *