Reprezentativni nastup RS na Beogradskom sajmu knige

Kultura

BEOGRAD – Nastup Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga pod motom “Ideš li, rode” biće svečano otvoren u ponedjeljak, 24. oktobra, a u toku ove manifestacije 39 izdavača iz Srpske predstaviće 63 knjige i sedam književnih i naučnih časopisa. 

Svečano otvaranje je predviđeno u 12.00 časova u svečanoj sali Upravne zgrade sajma, nakon čega će biti održana promocija knjige “Naša ispovijest” o stradanju Srpkinja u ratu u BiH. Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u saradnji sa Udruženjem izdavača, organizuje i ove godine reprezentativni nastup Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji će trajati od 23. do 30 oktobra. 

Ovo je sedmi organizovani nastup Republike Srpske na beogradskom sajmu knjiga, a svoja izdanja će predstaviti i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, univerziteti u Sarajevu i Banjaluci, muzeji, zavodi, instituti, biblioteke i prvi put Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Beogradu. 

Knjige i autore, čija su djela, književnost, nauka i umjetnost, kulturna i duhovna reprezentacija Republike Srpske biće predstavljana na štandu u hali dva, nivo A, i u salama za promocije “Vasko Popa” i “Borislav Pekić”. 

Predstavništvo će u četvrtak, 27. oktobra, u 18.00 časova organizovati Pjesnički susret na štandu Republike Srpske, a susret će početi promocijom zbornika poezije sa prošlogodišnjeg susreta. 

U subotu, 29. oktobra, u 11.00 časova direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović uručiće Povelju uspjeha izdavaču najtraženije knjige na štandu Republike Srpske. 

Ovo priznanje izdavač može da dobije samo za knjigu objavljenu između dva sajma. 

Cicović je rekao da je nastup Republike Srpske u znaku rečenice “Ideš li, rode” iz djela “Mećava” Petra Kočića, u godini u kojoj se obilježava vijek od smrti Petra Kočića u okupiranom Beogradu. 

Ovo naizgled obično, ali posve toplo ljudsko pitanje “Ideš li, rode” postavljeno je kao pozivni znak svih promocija na ovom sajmu, razgovora i tribina i obraćanja svakom posjetiocu štanda Republike Srpske. 

“To pitanje je, po svemu sudeći, u ovom surovom vremenu globalnih mećava i smetova preraslo i u kodni poziv za očuvanje srpske sabornosti i nastojanja da sačuvamo svoj jezik i pismo, svoju kulturu i tradiciju, svoje krsno ime, svoj narod i svoju teritoriju, svoje iskonsko pravo na život i državu”, rekao je Cicović. 

Štand Republike Srpske će i ove godine biti lijepo uređen, a bogat i reprezentativni program i nastup Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, biće još jedan doprinos predstavljanju Srpske na polju kulture, nauke i umjetnosti.

Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *