Otvoren 53. Kočićev zbor

Kultura

U banjalučkom Parku Petar Kočić, u ponedjeljak uveče svečano je otvoren 53. Kočićev zbor.

Svečanom otvaranju ove tradicionalne manifestacije, prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić, koji je naglasio da je Petar Kočić jedna od najvažnijih istorijskih ličnosti sa naših prostora koja u sebi simbolizuje barem dvije ličnosti – jedna je književna i literarna, a druga je nacionalna i patriotska.

– Kočića doživljavamo i kao borca za slobodu i nacionalnog tribuna. Od prošle godine Petar Kočić je jedan od dva čuvara grba Banje Luke. Grad Banja Luka je već drugu godinu preuzeo organizaciju Kočićevog zbora uz podršku Vlade RS, a značajno je napomenuti da ćemo, uz tradicionalne sadržaje, ove godine u programu zbora obilježiti i 150. godišnjicu postojanja Prve srpske čitaonice u Banjoj Luci – naglasio je gradonačelnik.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković, svečano je otvorila Kočićev zbor. Tom prilikom, ona je naglasila da je jedan od glavnih motiva Kočićevih djela ali i njegovog života zapravo bila sloboda.

– Sve njegove priče, u većoj ili manjoj mjeri, govore o jednistavnosti i kompleksnosti ljudskog putovanja kroz ovaj svijet. Zmijanje je metaforični prikaz jedne male zemlje i njenog hrabrog naroda, jakog karaktera, a nježne duše. Stoga i ne čudi što je baš u ovom kraju nastalo jedno tako veliko djelo, kao što je opus Petra Kočića – naglasila je Tanja Đaković.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić, rekla je da će u narednih pet dana, svake večeri, u Parku Petar Kočić biti održan program u okviru 53. Kočićevog zbora.

– Ove godine smo strateški pokušali da pozicioniramo program ovdje u parku, zatim u Banskom dvoru, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, ali i u Kočićevim Stričićima gdje će 26. avgusta biti održana centralna manifestacija Kočićevog zbora, dok će dio programa i ove godine biti priređen u Beogradu. Novina ove godine je da ćemo na nekonvencionalan način pokušati da govorimo o Kočiću, tako da ćemo na Zmijanju imati i prvu biciklističku trku pod nazivom “Kočićevim stazama” čime šaljemo poruku Evropi da se Zmijanje može pozicionirati i kao turistički proizvod – rekla je Natalija Trivić.

Prije ceremonije svečanog otvaranja, gradonačelnik Igor Radojičić i književnik Predrag Bjelošević, položili su cvijeće na spomenik Petru Kočiću u centru grada, dok je u Parku Petar Kočić otvorena izložba pripovjedaka u stripu pod nazivom “Stripovijetke”. U utorak uveče, od 20.00 časova, u Parku Petar Kočić biće održano veče besjedništva u kojem će učestvovati studenti iz Banje Luke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva.

Kompletam program 53. Kočićevog zbora, možete pogledati ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *