Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Promocija romana "Uhvati zeca" Lane Bastašić

Promocija romana &quot;Uhvati zeca&quot; Lane Bastašić

Promocija romana „Uhvati zeca“ banjalučke književnice Lane Bastašić odražaće se večeras u klubu „Yoko“ od 19.30.

Talentovana književnica je rođena u Zagrebu, odrasla u Banjaluci, sa trenutnim prebivalištem u Barseloni, gdje u školi za književnost „Bloom“, između ostalog, drži kurs koji se bavi stvaralaštvom Džejmsa Džojsa. Objavila je dvije zbirke kratkih priča, roman za djecu i poeziju, dobitnica je nekoliko nagrada, a od dijela kritike proglašena je za “jugoslovensku Elenu Ferante”.

U romanu “Uhvati zeca”, dvije drugarice, Sara i Lejla, u potrazi su za Lejlinim nestalim bratom Arminom. Sara je naratorka, koja kroz pisma Lejli pokušava i samoj sebi da objasni šta je htjela da postigne time što je nakon godina svog “sređenog života” u Dablinu, nakon samo jednog Lejlinog poziva, ostavila sve i pokupila Lejlu u bosanskom mraku ne bi li joj bila šofer do Beča. Na tom putu smjenjuju se slike sadašnjosti i budućnosti koje nam sve jasnije oslikavaju rane, rezove i šavove od kojih su skrpljena njihova sjećanja, ali i one same.

Sama autorka u intervjuu za portal “Vice” kaže da je ovo roman o potrazi za identitetom u zemlji u kojoj je cijela ideja identiteta dovedena u pitanje.

– Posebno me je interesovalo na koji je način ona koja priča priču privilegovana u odnosu na onu o kojoj se priča. Zato su mi bile potrebne dvije junakinje – jedna kojoj je odrastanje u Banjaluci bilo relativno neproblematično i koja je imala privilegiju da kasnije potisne gotovo cijelu Bosnu, i druga koja je, prosto zato što ima muslimansko ime, imala potpuno drugačije iskustvo u tom istom gradu – rekla je Lana.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

nazad na vrh