Mladi banjalučki violinisti svojim umijećem oduševili profesore u Trstu

Kultura

Violinisti Lidija Bojinović i Aljoša Šolak, te pijanistkinja Zorica Novaković, studenti Muzičke akademije Univerziteta u Banjaluci, boravili su šest meseci na Muzičkom konzervatorijumu „Giuseppe Tartini“ u Trstu.

Tamo su boravili zahvaljujući evropskom programu razmene studenata „Erasmus +“, a pored novih znanja o muzici, stekli su i brojna poznanstva.

– Formalno smo bili studenti prvog ciklusa, jer smo na AUBL takođe studenti ovog ciklusa. Međutim, kod njih prvi ciklus traje tri godine, odnosno šest semestara, a nama je ovo bio osmi, što je njima, tehnički, master. S obzirom da se radi o muzici, ciklus tu nije bitan, jer ni na jednoj kompoziciji ne piše za koji je semestar – objašnjava Šolak.

Predavanja su, dodaje on, slušali zajedno sa studentima iz Italije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Španije, Finske i Austrije.

– Svi profesori su Italijani. Tamo smo imali i nekoliko koncerata. Nova poznanstva mi omogućavaju da u budućnosti lakše organizujem koncerte, jer mogu da dobijem informacije iz prve ruke o mestima za nastupe, te drugim muzičkim akademijama, konzervatorijumima i slično. U svakodnevnom sviranju itekako je bitna razmena ideja, te razgovor sa ljudima, koje ranije nisam poznavao, o muzici koju trebamo da sviramo zajedno – rekao je Šolak.

Ivan Otašević, profesor na AUBL, ističe da su studenti ove ustanove pokazali izuzetan talenat i umetničke veštine.

– To je dokaz da naši mladi muzičari idu pravim putem i mogu, bez izuzetka, da stanu rame uz rame sa muzičarima iz celog sveta. Zato je Banjaluci neophodan simfonijski orkestar gde bi ti mladi umetnici mogli da se zaposle i tako grade muzičku umetničku scenu u RS, a ne da odlaze odavde – rekao je Otašević.

Situacija bolja nego u BiH

U Italiji je, kaže Aljoša Šolak, bolja situacija za klasičnu muziku nego u BiH, ali je daleko od savršene.

– Zbog svetske krize brojni orkestri kod njih su ugašeni. Mnogo muzičara dobilo je otkaze. Međutim, iako nije sve savršeno, opet je bolje nego kod nas – rekao je Šolak.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *