”Oproštajnom simfonijom” ukazuju na težak položaj klasične muzike

Kultura

Koncert „Klasiku, molim“, Kamernog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, biće održan u Kulturnom centru Banski dvor, 28. novembra, u 20 časova, povodom Dana Univerziteta.

S obzirom na to da je Koncertna dvorana KC Banski dvor na nastupima pomenutog orkestra uvijek krcata, a ulaz još uvijek besplatan, dirigent Branka Radošević Mitrović najavljuje pravu muzičku poslasticu.

Gost će biti profesorka Dunja Simić – solo sopran, dok će muzičari svirati djela Vivaldija, Baha, Mocarta. Ipak, umjetnici će ovaj put javnosti poslati i svojevrsno upozorenje – ni manje ni više već „Oproštajnom simfonijom“.

– Činjenica je da ako se nastavi ovakav tretman prema klasici, i uopšte umjetničkoj muzici, kakav smo imali do sada, u Banjaluci, ali i RS, neće ostati niko od muzičara – ističe dirigent Branka Radošević Mitrović.

Ove godine, dodaje ona, ima veoma malo gudača, koji su „srce“ svakog orkestra. Upravo zbog toga njen izbor programa nije nimalo slučajan.

– Odlučila sam se za Hajdnovu „Oproštajnu simfoniju“, koja ima interesantnu priču. Naime, kneževi Esterhazi ljeta su provodili u ljetnjikovcu, koje je imalo i pozorište. Hajdnovi muzičari nisu bili oduševljeni boravkom u tamošnjim hladnim i vlažnim stanovima, a i svoje žene morali su da ostave kod kuće. Kada se jednom prilikom ljetovanje odužilo do jeseni, zamolili su maestra da knezu podnese molbu da se vrate kući. Na sljedećem koncertu izvodila se nova simfonija. Iznenada, usred izvođenja, ustao je prvi oboista i drugi hornista. Ponijeli su instrumente, ugasili svijeće na svojim notnim stalcima i napustili dvoranu. Tako su odlazili jedan po jedan, dok na sceni nisu ostala samo dvojica violinista koja su koncert privela kraju. Tadašnji knez je shvatio poruku, nadam se da će i kod nas oni koji trebaju – rekla je Branka Radošević Mitrović.

Saradnja sa brojnim umjetnicima

Simfonijski orkestar AUBL osnovan je 2000. godine, a za njegovo utemeljenje zaslužna je Darinka Matić Marović, uvaženi dirigent i profesor. Orkestrom od 2013. godine rukovodi Branka Radošević Mitrović.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *