Niz manifestacija posvećenih Petru Kočiću u Srbiji

Kultura

Polaganjem vijenaca na grob i spomenik Petru Kočiću sutra će u Beogradu biti obilježeno 100 godina od rođenja velikog srpskog književnika.

Predviđeno je da zavičajna udruženja, predstavnici udruženja književnika, te Vlada Srbije i Republike Srpske odaju pomen Kočiću na njegovom grobu u 11.00 časova u Aleji velikana na Novom groblju, a potom i na spomeniku tom srpskom piscu i narodnom tribunu u Čuburskom parku, saopšteno je iz Udruženja književnika Srbije.

Dan posvećen Kočiću biće nastavljen prijemom kod zamjenika gradonačelnika Beograda Andreja Mladenovića, a okončan svečanom akademijom “Zmijanje u Beogradu” u Udruženju književnika Srbije u 19.00 časova.

Nakon Beograda, manifestacije posvećene Kočiću sele se u Banjaluku i u petak, 26. avgusta, u Banskom dvoru će biti upriličeno “Kočićevo veče” na kome će govoriti pisci iz pet zemalja.

U subotu, 27. avgusta, u porti Manastira Gomionica, koji ima značajno mjesto u Kočićevoj biografiji, biće održan “književni čas”. Istog dana uveče će u Banskom dvoru biti održana Svečana akademija “Kočićevog zbora”.

U rodnom mjestu Petra Kočića – Stričićima u nedjelju, 28. avgusta, će na centralnoj svečanosti biti uručene “Kočićeva nagrada” Milisavu Saviću i nagrada za učenički rad “Zmijanjče” Seleni Berić.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *